Hoe truffelolie maken?
Truffelolie maken begint bij goede ingrediënten. Je gebruikt een neutrale olie zoals druivenpitolie of zonnebloemolie, zodat de smaak van de truffel echt tot zijn recht komt. Vervolgens laat je de truffel rustig zijn smaak afgeven aan de olie. Dit duurt even, maar het resultaat is een flesje pure liefde waar je nog wekenlang van kunt genieten.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Laten trekken 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 40 minuten min
Porties 2 Flesjes
calorieën 823 kcal
- Tweehonderd vijftig milliliter druivenpitolie
- Vijf gram verse zwarte truffel of witte truffel
- Optioneel: een halve theelepel fijn zeezout
1. Voorbereiding
Was de truffel eerst voorzichtig met een borsteltje onder koud water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Droog hem daarna goed af met een schone doek.
Snij de truffel in hele dunne plakjes of rasp hem fijn. Hoe fijner je hem maakt, hoe beter de smaak in de olie zal trekken.
2. Olie maken
Giet de druivenpitolie in een schone pan en verwarm deze op het allerlaagste vuur. De olie mag absoluut niet heet worden, maar alleen lauwwarm. Zodra de olie lauw aanvoelt (ongeveer veertig graden), haal je de pan van het vuur.
Voeg direct de plakjes of geraspte truffel toe aan de warme olie. Roer even kort door zodat de truffel zich goed verdeelt.
Laat het mengsel volledig afkoelen en zet het daarna afgedekt een dag op een koele plek zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Roer af en toe voorzichtig door.
Na een dag kun je de olie door een fijn zeefje of kaasdoek gieten om de stukjes truffel eruit te halen. Wil je de olie extra zuiver, dan kun je het nog een keer filteren.
Giet de truffelolie met behulp van een trechter in de twee schone flesjes. Sluit de flesjes goed af.
Je zelfgemaakte truffelolie is nu klaar voor gebruik. Bewaar de flesjes altijd koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje of in de koelkast.
Trefwoord Truffelolie maken