Ranch dressing maken is iets dat je gewoon een keer moet doen om te beseffen hoe makkelijk én smaakvol het is. De zachte romigheid, dat vleugje knoflook, het frisse van de peterselie en dille, en die milde zuurte van citroen of azijn maken het tot een alleskunner. Of je nu je salade ermee opfrist, een bakje rauwkost erbij zet of je kippenvleugels onderdompelt: zelfgemaakte ranch is altijd beter dan wat je in de winkel vindt.
Het fijne aan zelf ranch dressing maken is dat je alles naar je eigen hand kunt zetten. Wil je het iets dikker voor een dip? Geen probleem. Iets zuurder? Voeg gewoon een scheutje extra citroensap toe. En als je eenmaal doorhebt hoe het moet, zet je in tien tot twintig minuten twee volle flesjes in de koelkast, klaar voor gebruik bij elke maaltijd.

Hoe ranch dressing maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Garde of lepel
- Maatbeker
- Trechter (voor het vullen van de flesjes)
- Twee glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter
Ingrediënten
- 200 milliliter mayonaise
- 200 milliliter zure room
- 60 milliliter karnemelk
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gedroogde dille
- 0,5 theelepel mosterd optioneel
- 1 eetlepel citroensap of witte azijn
- Snufje zout
- Snufje zwarte peper
Bereiding
- Doe de mayonaise en zure room in een ruime mengkom en roer dit goed los met een garde of lepel tot het één geheel wordt. Giet daarna de karnemelk erbij. Roer dit rustig door tot je een gladde, romige massa hebt.
- Voeg vervolgens het citroensap of de witte azijn toe. Dit geeft die typische frisse smaak waar ranch dressing om bekend staat. Dan mogen de kruiden erbij: de uienpoeder, knoflookpoeder, peterselie, dille en eventueel de mosterd. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en peper. Meng alles goed door elkaar en proef of de verhouding naar je zin is. Wil je het iets pittiger? Dan kun je nog wat extra zwarte peper of een snufje cayennepeper toevoegen.
- Giet de dressing met behulp van een trechter in twee goed schoongemaakte glazen flesjes. Draai de dop erop en schud ze even kort. Zet ze minstens een uurtje in de koelkast voordat je de dressing gebruikt. Dan zijn de smaken op hun best.
Hoelang is ranch dressing houdbaar?
Zelfgemaakte ranch dressing blijft in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Zorg ervoor dat je schone flesjes gebruikt en bewaar ze altijd in de koelkast bij een temperatuur onder de 7 graden. Door het gebruik van zuivel zoals zure room en karnemelk bederft het sneller dan een dressing zonder zuivel.
Je kunt het beste even ruiken en kijken of er niets aan de kleur of geur veranderd is als je de dressing wat langer bewaart. Als het wat zuurder ruikt dan normaal of als je schimmel ziet, moet je het helaas weggooien. Maar meestal is het ruim op tijd op, want hij is overal lekker bij.
Vijf variaties en aanpassingen
Pittige ranch
Voeg een snufje cayennepeper of een halve theelepel sriracha toe voor een beetje pit. Lekker bij kip of gebakken aardappeltjes.
Avocado ranch
Pureer een halve rijpe avocado en meng die door de dressing. Dit maakt de saus dikker en zachter van smaak, ideaal als dip.
Kruidenrijke ranch
Gebruik verse peterselie, bieslook en dille in plaats van gedroogde kruiden voor een groenere, frissere versie.
Yoghurt ranch
Vervang de zure room door dikke Griekse yoghurt. Zo krijg je een iets lichtere dressing, lekker fris bij salades.
Citroen-limoen ranch
Gebruik zowel citroen- als limoensap voor een extra frisse twist. Deze variant combineert heerlijk met gegrilde groenten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.