Ranch dressing maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Ranch dressing maken

Ranch dressing maken is iets dat je gewoon een keer moet doen om te beseffen hoe makkelijk én smaakvol het is. De zachte romigheid, dat vleugje knoflook, het frisse van de peterselie en dille, en die milde zuurte van citroen of azijn maken het tot een alleskunner. Of je nu je salade ermee opfrist, een bakje rauwkost erbij zet of je kippenvleugels onderdompelt: zelfgemaakte ranch is altijd beter dan wat je in de winkel vindt.

Het fijne aan zelf ranch dressing maken is dat je alles naar je eigen hand kunt zetten. Wil je het iets dikker voor een dip? Geen probleem. Iets zuurder? Voeg gewoon een scheutje extra citroensap toe. En als je eenmaal doorhebt hoe het moet, zet je in tien tot twintig minuten twee volle flesjes in de koelkast, klaar voor gebruik bij elke maaltijd.

klein

Hoe ranch dressing maken?

Ranch dressing maken doe je door mayonaise te mengen met zure room, kruiden en een scheutje zuur. Dat zuur helpt niet alleen bij de smaak, maar maakt de saus ook net iets lichter. Je kunt verse kruiden gebruiken, maar gedroogde kruiden zijn zeker ook geschikt en vaak makkelijker voorhanden. Alles draait om goed mengen en even laten trekken in de koelkast, zodat de smaken mooi in elkaar overlopen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Dressing
Keuken Amerikaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 484 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of lepel
  • Maatbeker
  • Trechter (voor het vullen van de flesjes)
  • Twee glazen flesjes van ongeveer 250 milliliter

Ingrediënten
  

  • 200 milliliter mayonaise
  • 200 milliliter zure room
  • 60 milliliter karnemelk
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 0,5 theelepel mosterd optioneel
  • 1 eetlepel citroensap of witte azijn
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper

Bereiding
 

  • Doe de mayonaise en zure room in een ruime mengkom en roer dit goed los met een garde of lepel tot het één geheel wordt. Giet daarna de karnemelk erbij. Roer dit rustig door tot je een gladde, romige massa hebt.
  • Voeg vervolgens het citroensap of de witte azijn toe. Dit geeft die typische frisse smaak waar ranch dressing om bekend staat. Dan mogen de kruiden erbij: de uienpoeder, knoflookpoeder, peterselie, dille en eventueel de mosterd. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en peper. Meng alles goed door elkaar en proef of de verhouding naar je zin is. Wil je het iets pittiger? Dan kun je nog wat extra zwarte peper of een snufje cayennepeper toevoegen.
  • Giet de dressing met behulp van een trechter in twee goed schoongemaakte glazen flesjes. Draai de dop erop en schud ze even kort. Zet ze minstens een uurtje in de koelkast voordat je de dressing gebruikt. Dan zijn de smaken op hun best.
Trefwoord Ranch dressing maken

Hoelang is ranch dressing houdbaar?

Zelfgemaakte ranch dressing blijft in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Zorg ervoor dat je schone flesjes gebruikt en bewaar ze altijd in de koelkast bij een temperatuur onder de 7 graden. Door het gebruik van zuivel zoals zure room en karnemelk bederft het sneller dan een dressing zonder zuivel.

Je kunt het beste even ruiken en kijken of er niets aan de kleur of geur veranderd is als je de dressing wat langer bewaart. Als het wat zuurder ruikt dan normaal of als je schimmel ziet, moet je het helaas weggooien. Maar meestal is het ruim op tijd op, want hij is overal lekker bij.

Vijf variaties en aanpassingen

Pittige ranch

Voeg een snufje cayennepeper of een halve theelepel sriracha toe voor een beetje pit. Lekker bij kip of gebakken aardappeltjes.

Avocado ranch

Pureer een halve rijpe avocado en meng die door de dressing. Dit maakt de saus dikker en zachter van smaak, ideaal als dip.

Kruidenrijke ranch

Gebruik verse peterselie, bieslook en dille in plaats van gedroogde kruiden voor een groenere, frissere versie.

Yoghurt ranch

Vervang de zure room door dikke Griekse yoghurt. Zo krijg je een iets lichtere dressing, lekker fris bij salades.

Citroen-limoen ranch

Gebruik zowel citroen- als limoensap voor een extra frisse twist. Deze variant combineert heerlijk met gegrilde groenten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept