Pasta kruiden maken is een van die dingen waarmee je een simpele pasta meteen een eigen karakter kunt geven. Natuurlijk kun je in elke supermarkt een kant-en-klare mix kopen, maar geloof me, zelfgemaakte pasta kruiden zijn echt een stuk lekkerder. Bovendien weet je precies wat erin zit, en kun je ze helemaal aanpassen aan je eigen smaak en voorkeuren. Met een zelfgemaakte kruidenmix zet je in een handomdraai een pasta op tafel die nét even anders smaakt dan de standaardversie.
Zelf pasta kruiden maken is trouwens niet alleen makkelijk, maar ook ontzettend leuk om te doen. Het is heerlijk om te experimenteren met smaken, en de mix precies zo te maken als jij of je gezin het lekker vindt. Bovendien bespaar je op deze manier ook geld, want losse kruiden kopen is op de lange termijn voordeliger dan steeds opnieuw een potje te halen. Klaar om aan de slag te gaan en je eigen kruidenmix samen te stellen?

Hoe pasta kruiden maken?
Benodigdheden
- Kommetje
- Eetlepel
- Theelepel
- Glazen potje met deksel
Ingrediënten
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 2 eetlepels gedroogde basilicum
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel chilivlokken optioneel voor wat pit
Bereiding
1. Voorbereiding
- Pak eerst een kommetje waarin je de kruidenmix gaat samenstellen. Zorg ervoor dat het kommetje helemaal droog is, want vocht kan ervoor zorgen dat de kruiden gaan klonteren.
2. Mengen
- Doe nu als eerste de oregano en basilicum in het kommetje. Dit zijn de twee hoofdingrediënten en vormen de basis van je mix. Voeg hier vervolgens tijm en rozemarijn aan toe. Meng dit alvast een beetje door elkaar met een eetlepel.
- Vervolgens voeg je knoflookpoeder en uienpoeder toe. Dit geeft die lekkere hartige smaak waar pasta zo bekend om staat. Strooi nu ook de gedroogde peterselie, zwarte peper, zout en paprikapoeder erbij. Houd je van een beetje pittige pasta, voeg dan ook de chilivlokken toe.
- Roer alles goed door elkaar zodat de kruiden en specerijen gelijkmatig verdeeld zijn. Ruik eens aan het mengsel, heerlijk toch? Als je tevreden bent over de verdeling, schep je alles voorzichtig in een schoon, droog glazen potje en sluit het goed af. Je zelfgemaakte pasta kruiden zijn nu klaar voor gebruik.
Hoelang zijn pasta kruiden houdbaar?
Zelfgemaakte pasta kruiden kun je het beste bewaren op een koele, donkere en droge plek. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of voorraadkast. Op deze manier blijft de smaak van je kruidenmix ongeveer zes maanden optimaal behouden. Daarna verliezen kruiden langzaam hun smaak en geur, maar ze zijn meestal nog steeds veilig te gebruiken, alleen wat minder krachtig.
Vijf variaties en aanpassingen
Wil je een mediterrane smaak?
Voeg dan een eetlepel gedroogde salie toe aan het recept. Dit geeft een heerlijk kruidige twist en past uitstekend bij tomatensauzen.
Ben je fan van een beetje zoetige smaak?
Voeg dan een theelepel venkelzaad toe aan de kruidenmix. Dit geeft een zachte, subtiele anijssmaak die vooral lekker is bij vispasta’s.
Hou je van meer pit?
Doe er dan wat meer chilivlokken bij, of voeg een half theelepeltje cayennepeper toe. Perfect voor een stevige arrabbiata!
Een rokerige smaak
Voor een diepere, rokerige smaak kun je gerookt paprikapoeder gebruiken in plaats van gewone paprikapoeder. Ideaal voor vleesgerechten en pastasauzen met gehakt.
Laurierblad
Experimenteer eens met een theelepel gemalen laurierblad. Dit geeft je kruidenmix een extra aardse en warme smaak, vooral lekker bij stoofgerechten met pasta.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.