Paprika chutney maken
Jam, chutney, marmelade

Paprika chutney maken

Paprika chutney maken is iets waar je rustig de tijd voor moet nemen. Je staat te roeren, te snijden en te proeven, en ondertussen vult je keuken zich met een geur waar je spontaan van gaat watertanden. Het is een ideaal recept voor wie graag wat meer smaak wil toevoegen aan broodjes, kaasplankjes of een goed stuk vlees. De combinatie van zoet, zuur en een beetje pit maakt deze chutney onweerstaanbaar. Het leuke aan paprika chutney is dat je de balans helemaal zelf kunt bepalen. Wil je hem pittiger? Voeg meer chili toe. Wat zoeter? Een extra lepel suiker doet wonderen.

Het is een bewaargerecht dat je gemakkelijk enkele maanden kunt wegzetten, zolang je werkt met schone, gesteriliseerde potten. In dit recept maken we genoeg voor ongeveer vier jampotten, afhankelijk van het formaat. Je kunt het recept ook verdubbelen of halveren, maar zorg dan dat je de verhouding tussen zuur, suiker en groenten goed in de gaten houdt. Het gebruik van goede potten is belangrijk. Bij zure producten zoals chutney kan het deksel aangetast worden als het niet zuurresistent is. Zet de potten na het vullen eventueel op de kop, dat helpt bij het vacuüm trekken, maar let op: dat is optioneel en niet noodzakelijk als je goed steriliseert.

klein

Hoe paprika chutney maken?

Paprika chutney maken begint met het kiezen van rijpe, stevige paprika’s. In dit recept gebruiken we rode paprika’s, omdat die van zichzelf al iets zoeter zijn, maar je kunt ook een mix nemen. De basis bestaat uit paprika, ui, appel, azijn en suiker. Daarna kun je variëren met specerijen zoals gember, mosterdzaad en chilipeper. De chutney moet een tijdje pruttelen, zodat alles mooi zacht wordt en de smaken goed kunnen mengen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 243 kcal

Benodigdheden

  • grote kookpan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Snijplank en scherp mes
  • Weckpotten of jampotten (ongeveer 4 stuks van 250 milliliter)
  • Gesteriliseerde deksels (zuurresistent indien mogelijk)
  • Trechter of soeplepel
  • Eventueel een staafmixer als je een gladdere chutney wilt

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rode paprika
  • 300 gram ui
  • 250 gram appel bij voorkeur een frisse soort
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter natuurazijn of appelazijn
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 1 kleine rode chilipeper optioneel, naar smaak
  • 1 theelepel kurkuma

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het wassen van de paprika’s, snijd ze in kleine blokjes en verwijder de zaadlijsten. Snijd ook de uien en appels in kleine stukjes. Hoe fijner je snijdt, hoe beter de chutney straks smeert.

2. Chutney maken

  • Doe alles samen in een grote kookpan. Voeg vervolgens de suiker, azijn, zout, mosterdzaad, gember, chilipeper en kurkuma toe. Zet het geheel op middelhoog vuur en blijf goed roeren tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het daarna op laag vuur zachtjes pruttelen. Dit duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. De chutney is klaar als het vocht grotendeels verdampt is en het mengsel een stroperige consistentie heeft. Wil je de chutney nog iets fijner, gebruik dan een staafmixer, maar laat wel wat structuur over.
  • Giet de chutney direct heet in de gesteriliseerde potten. Vul tot net onder de rand en sluit de potten meteen goed af. Zet ze eventueel een paar minuten op de kop, maar alleen als je zeker weet dat het deksel daartegen bestand is. Laat afkoelen op een theedoek op kamertemperatuur.
Trefwoord Paprika chutney maken

Hoelang is paprika chutney houdbaar?

Als je schoon werkt en goed steriliseert, is deze paprika chutney tot 6 maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Een kelder of voorraadkast is perfect. Eens geopend bewaar je de pot in de koelkast, waar hij nog zeker 2 tot 3 weken goed blijft. Let erop dat je altijd met een schone lepel uit de pot schept om besmetting te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met tomaat

Voeg 200 gram gepelde en ontvelde tomaten toe voor een zachtere smaak en meer vocht. Dit maakt de chutney iets frisser.

Pittiger maken

Gebruik extra chilipeper of een theelepel chilivlokken als je van wat meer vuur houdt. Dit combineert goed met kaas of gegrild vlees.

Zonder suiker

Vervang de suiker door 200 gram dadels of rozijnen en pureer deze mee. De chutney wordt dan zoet van de vruchten zelf.

Kruidenvariant

Voeg een theelepel komijnpoeder of korianderpoeder toe voor een andere aromatische twist, bijvoorbeeld passend bij Indiase gerechten.

Met balsamico

Gebruik in plaats van natuurazijn een donkere balsamicoazijn. De chutney krijgt hierdoor een diepere, karamelachtige smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept