Kweeperensap maken is iets wat je niet zomaar dagelijks doet, maar als je het eenmaal hebt geproefd, begrijp je waarom mensen dit al generaties lang maken. De geur van vers gestoomde kweeperen vult de keuken, en wat overblijft is een krachtig, licht troebel sap met een bijna bloemige frisheid die je niet uit een fles uit de winkel haalt. Het maken kost wat tijd, maar het is geen moeilijk proces, zeker niet als je een stoomextractor (sappan) in huis hebt.
In dit recept leer je hoe je kweeperensap kunt maken voor ongeveer twee flessen van 750 milliliter. Het is een manier van verwerken waarbij je echt niets verspilt. De schillen, klokhuizen en pulp kun je daarna gebruiken voor bijvoorbeeld kweeperengelei of compote. Zo haal je het maximale uit deze wat ondergewaardeerde vrucht. Je hebt alleen wat geduld nodig, en natuurlijk een flinke lading kweeperen.

Hoe kweeperensap maken?
Benodigdheden
- Sappan of grote pan met stoommandje
- Twee glazen flessen van 750 milliliter, gesteriliseerd
- Trechter
- Hittebestendige opvangfles of weckpot
- Eventueel een neteldoek of fijne zeef als je geen sappan gebruikt
Ingrediënten
- Twee kilogram kweeperen
- Eén liter water bij gebruik zonder sappan
- Naar smaak: één eetlepel citroensap of suiker per liter sap optioneel
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de kweeperen grondig onder stromend water om de donzige laag van de schil te verwijderen. Dit kan met een ruwe doek of schuursponsje. Snijd ze in kwarten, maar schillen hoeft niet. Klokhuizen mogen blijven zitten.
2. Sap maken in een sappan
- Plaats de kweeperen in het bovenste gedeelte van de sappan. Zorg dat het onderste reservoir van de sappan gevuld is met water, tot net onder het gaatjesplateau. Sluit de pan goed af met het deksel. Zet het vuur onder de pan en breng het water aan de kook.
- Laat het sap langzaam uit de kweeperen stomen. Dit proces duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Je zult zien dat het sap via het slangetje uit de sappan komt. Vang het op in een schone fles of weckpot. Zorg dat je flessen of potten direct uit een hete oven of kokend water komen, zodat ze steriel zijn en niet barsten door het hete sap.
- Wil je het sap zuurder of zoeter maken? Voeg dan op het eind wat citroensap toe, of eventueel een lepel suiker per liter sap. Goed roeren. Draai de dop stevig op de fles als het sap nog heet is. Laat afkoelen op een tochtvrije plek.
- Heb je geen sappan, kook de in stukken gesneden kweeperen dan 45 tot 60 minuten in een pan met één liter water. Druk de pulp daarna door een neteldoek of fijne zeef en vang het sap op. Verwarm het sap opnieuw, giet het in gesteriliseerde flessen en sluit goed af.
Hoelang is kweeperensap houdbaar?
Vers sap van kweeperen dat heet gebotteld is, blijft minstens zes maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Een kelder of voorraadkast is ideaal. Na openen bewaar je de fles in de koelkast en gebruik je het sap binnen vijf dagen.
Vijf variaties en aanpassingen
Kaneelstokjes
Voeg wat kaneelstokjes toe in de pan voor een warm kruidig accent
Appel of peren
Meng het sap met appel of perensap om het wat zachter te maken
Citroensap
Voeg tijdens het bottelen een scheutje citroensap toe voor extra frisheid
Gelei van maken
Gebruik het sap als basis voor gelei door er geleisuiker aan toe te voegen
Invriezen
Vries kleine porties in als ijsklontjes, ideaal voor in sprankelend water of cocktails

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.