Ga terug
klein

Hoe kweeperensap maken?

Kweeperensap maken doe je bij voorkeur met een sappan. Daarmee stoom je het sap langzaam uit de vruchten zonder dat je ze hoeft te schillen of in stukken hoeft te snijden. Door de hitte springen de cellen open en het sap stroomt via een slangetje in een fles of pot. Als je geen sappan hebt, kun je de kweeperen ook zachtjes koken en het sap later door een neteldoek of fijne zeef laten lopen, maar dat duurt wat langer en het resultaat is iets minder helder.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 292 kcal

Benodigdheden

  • Sappan of grote pan met stoommandje
  • Twee glazen flessen van 750 milliliter, gesteriliseerd
  • Trechter
  • Hittebestendige opvangfles of weckpot
  • Eventueel een neteldoek of fijne zeef als je geen sappan gebruikt

Ingrediënten
  

  • Twee kilogram kweeperen
  • Eén liter water bij gebruik zonder sappan
  • Naar smaak: één eetlepel citroensap of suiker per liter sap optioneel

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de kweeperen grondig onder stromend water om de donzige laag van de schil te verwijderen. Dit kan met een ruwe doek of schuursponsje. Snijd ze in kwarten, maar schillen hoeft niet. Klokhuizen mogen blijven zitten.

2. Sap maken in een sappan

  • Plaats de kweeperen in het bovenste gedeelte van de sappan. Zorg dat het onderste reservoir van de sappan gevuld is met water, tot net onder het gaatjesplateau. Sluit de pan goed af met het deksel. Zet het vuur onder de pan en breng het water aan de kook.
  • Laat het sap langzaam uit de kweeperen stomen. Dit proces duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Je zult zien dat het sap via het slangetje uit de sappan komt. Vang het op in een schone fles of weckpot. Zorg dat je flessen of potten direct uit een hete oven of kokend water komen, zodat ze steriel zijn en niet barsten door het hete sap.
  • Wil je het sap zuurder of zoeter maken? Voeg dan op het eind wat citroensap toe, of eventueel een lepel suiker per liter sap. Goed roeren. Draai de dop stevig op de fles als het sap nog heet is. Laat afkoelen op een tochtvrije plek.
  • Heb je geen sappan, kook de in stukken gesneden kweeperen dan 45 tot 60 minuten in een pan met één liter water. Druk de pulp daarna door een neteldoek of fijne zeef en vang het sap op. Verwarm het sap opnieuw, giet het in gesteriliseerde flessen en sluit goed af.
Trefwoord Kweeperensap maken