Kipkruiden maken is iets wat ik altijd zelf doe. Ik ben nooit zo van die kant-en-klare mengsels uit de winkel geweest, omdat ik graag precies weet wat er in mijn eten zit. Bovendien smaakt een zelfgemaakte kruidenmix gewoon veel beter, omdat je deze helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Daarbij komt dat het maken van je eigen kipkruiden erg simpel is. Met een paar basiskruiden uit je keukenkastje maak je al een smaakvolle melange waar je kip nóg lekkerder van wordt.
Wat ik persoonlijk het fijnst vind aan zelfgemaakte kipkruiden is de veelzijdigheid. Je kunt ze voor alles gebruiken, of je nu kipfilet bakt in de pan, kippenpoten in de oven gaart, of een hele kip op de barbecue grilt. Het geeft echt een heerlijke, eigen smaak aan je gerecht. Daarnaast vind ik het ook leuk om af en toe wat te experimenteren met nieuwe smaken. Zo voeg ik soms wat citroenrasp toe voor een frisse touch of wat chilipoeder als ik zin heb in iets pittigers.

Hoe kipkruiden maken?
Benodigdheden
- Een ruime mengkom
- Een eetlepel en theelepel om af te meten
- Een luchtdicht glazen potje of kruidenbusje voor het bewaren
Ingrediënten
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel gemalen komijn
- 0,5 theelepel cayennepeper optioneel, als je van pittig houdt
Bereiding
1. Voorbereiding
- Zet eerst alle kruiden klaar. Zorg ervoor dat je goede kwaliteit gedroogde kruiden gebruikt. Dit maakt écht verschil in smaak en aroma. Ik koop mijn kruiden vaak bij een kruidenwinkeltje, omdat ze daar meestal verser en smaakvoller zijn.
2. Kruidenmix maken
- Neem de ruime mengkom en voeg alle afgemeten kruiden één voor één toe. Begin met het paprikapoeder, daarna het knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, oregano, zout, peper en tot slot de komijn en eventueel cayennepeper. Zorg ervoor dat je zorgvuldig meet; zeker met sterke kruiden zoals cayennepeper wil je niet per ongeluk teveel toevoegen.
- Meng de kruiden goed door elkaar. Ik gebruik meestal een vork of kleine garde, maar je kunt het ook gewoon met een lepel doen. Zorg ervoor dat alle kruiden gelijkmatig gemengd zijn, zodat elke portie dezelfde smaak heeft.
- Schep het kruidenmengsel in een schoon, droog en luchtdicht potje. Sluit het potje goed af en zet het op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in je keukenkastje of kruidenrek.
Hoelang zijn kipkruiden houdbaar?
Zelfgemaakte kipkruiden kun je zeker zes maanden bewaren, mits je het goed afgesloten, droog en donker bewaart. Na deze periode zullen de kruiden langzaam wat aan aroma verliezen, maar zijn nog steeds prima te gebruiken. Controleer gewoon af en toe door even te ruiken; als het mengsel nog lekker kruidig ruikt, zit je goed!
Vijf variaties en aanpassingen
Extra rokerige smaak?
Voeg dan één eetlepel gerookt paprikapoeder toe. Dat maakt je kip heerlijk voor op de barbecue.
Zoetigheid
Als je houdt van een beetje zoetigheid in je kruidenmix, voeg dan één eetlepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker toe. Lekker voor kippenvleugeltjes uit de oven.
Aziatische twist
Voor een Aziatische twist kun je één theelepel gemalen gember en één theelepel gemalen koriander toevoegen. Dit past erg goed bij wokgerechten met kip.
Mediterrane smaak
Vervang dan de oregano door gedroogde basilicum en voeg een halve eetlepel rozemarijn toe. Heerlijk voor kipfilet met Italiaanse gerechten.
Frissere kipkruidenmix maken?
Voeg dan de rasp van één citroen toe. Dit geeft een subtiele, frisse toets aan je kip en past perfect bij gegrilde kipfilet of salades met kipreepjes.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.