Kebab kruiden maken is iets wat je echt eens zelf moet proberen. Veel mensen denken dat kruidenmengsels ingewikkeld zijn om te maken, maar het is juist heel eenvoudig en geeft ontzettend veel voldoening. Waarom zou je kruiden kopen in de supermarkt als je ze makkelijk zelf kunt maken, precies naar je eigen smaak en voorkeur? Zelfgemaakte kebab kruiden zijn niet alleen goedkoper, maar ook verser en zonder toevoegingen waarvan je misschien liever niet hebt dat ze in je eten zitten.
Een goed kruidenmengsel voor kebab zorgt ervoor dat je vlees of groente die typische, warme smaak krijgt waar kebab bekend om staat. Door zelf je kruiden samen te stellen, kun je zelf bepalen welke smaken je extra wilt benadrukken. Houd je van een pittige toets of juist van een mild en zacht aroma? Door wat te spelen met verhoudingen kom je al snel tot een kruidenmengsel dat perfect bij jouw smaak past. Bovendien kan je zelfgemaakte kebab kruiden makkelijk in grotere hoeveelheden maken en bewaren voor later gebruik, waardoor je altijd een smaakvolle maaltijd kunt klaarmaken.

Hoe Kebab kruiden maken?
Benodigdheden
- Glazen potje met een goed afsluitbare deksel
- lepel om te mengen
- Kommetje om te mengen
Ingrediënten
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
Bereiding
Voorbereiding
- Begin met het afmeten van alle ingrediënten. Doe dit zorgvuldig, want de juiste verhoudingen bepalen de smaak van je kruidenmengsel. Gebruik een klein kommetje om alles te mengen, zodat je makkelijk kunt zien of alles goed gemengd is.
Kruiden mengen
- Neem twee eetlepels paprikapoeder en voeg hier één eetlepel gemalen komijn aan toe. Voeg vervolgens één eetlepel gedroogde oregano toe. Roer dit alvast even door elkaar zodat de kruiden goed mengen.
- Voeg daarna één eetlepel knoflookpoeder en één eetlepel uienpoeder toe. Dit zorgt ervoor dat je kebab kruiden die typische hartige smaak krijgen die zo goed past bij vlees, kip of zelfs groente. Meng opnieuw goed door.
- Nu is het tijd om de wat sterkere smaken toe te voegen. Voeg twee theelepels zout, één theelepel zwarte peper, één theelepel kaneel en één theelepel chilipoeder toe. Deze combinatie zorgt voor de warme, kruidige en licht pittige smaak die je van kebab verwacht.
- Tenslotte voeg je nog één theelepel korianderpoeder toe, dit geeft het geheel een subtiele frisheid en maakt de kruiden compleet. Meng alles grondig door elkaar zodat je een gelijkmatig kruidenmengsel krijgt.
- Doe het kruidenmengsel vervolgens in een glazen potje dat goed afsluitbaar is. Schud het potje nog even goed zodat alles zich mooi vermengt en je kruidenmix klaar is voor gebruik.
Hoelang zijn kebab kruiden houdbaar?
Zelfgemaakte kebab kruiden zijn uitstekend houdbaar. In een goed afgesloten potje kun je ze zeker zes maanden bewaren zonder dat de smaak verloren gaat. Bewaar je kruidenmengsel altijd op een droge, donkere plek om de smaak optimaal te behouden. Ruik altijd even aan de kruiden voordat je ze gebruikt, zodat je zeker weet dat ze nog vers en smaakvol zijn.
Vijf variaties en aanpassingen
Gerookt paprikapoeder
Voeg gerookte paprikapoeder toe voor een diepere en rijkere smaak. Dit maakt je kruiden ideaal voor gebruik bij barbecue- of grillgerechten.
Pittiger
Wil je je kruiden pittiger maken? Voeg dan extra chilipoeder, cayennepeper of een snufje gedroogde chilivlokken toe. Heerlijk bij kip of groente.
Mediterraan tintje
Voor een fris, Mediterraan tintje kun je gedroogde munt toevoegen aan je kruidenmengsel. Vooral lekker bij lamsvlees en groenten.
Aardse, volle smaak
Hou je van een meer aardse, volle smaak? Voeg dan wat extra komijn of gedroogde tijm toe aan je mix. Dit geeft een diepere, robuustere smaak.
Zoete toets
Als je houdt van een lichte, zoete toets, voeg dan wat meer kaneel of een beetje gemalen kardemom toe. Deze combinatie is vooral lekker bij runder- en lamsvlees.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.