Italiaanse dressing maken is een eenvoudige en smakelijke manier om salades nét dat beetje extra te geven. Met een paar basisingrediënten uit je keukenkastje tover je binnen enkele minuten een frisse, kruidige dressing op tafel die je kunt bewaren in flesjes. En het fijne is: je weet precies wat erin zit, zonder onnodige toevoegingen of bewaarmiddelen. Ideaal voor wie graag puur en zelfgemaakt eet.
In dit recept maken we voldoende Italiaanse dressing voor twee flesjes van elk ongeveer 250 milliliter. De dressing is op basis van olijfolie, azijn en kruiden, en je kunt hem helemaal naar eigen smaak aanpassen. De truc is goed mengen, goed proeven en zorgen dat de verhouding tussen zuur en olie in balans is. Zo maak je keer op keer een geslaagde dressing voor sla, tomaat, koude pasta of geroosterde groente.

Hoe Italiaanse dressing maken?
Benodigdheden
- Mengkom
- Garde of kleine mixer
- Trechter
- Twee glazen flesjes van 250 milliliter, goed afsluitbaar
- Eventueel een maatbeker
Ingrediënten
- 200 milliliter extra vierge olijfolie
- 150 milliliter wittewijnazijn
- 2 eetlepels mosterd
- 2 tenen knoflook geperst of heel fijn geraspt
- 1 theelepel honing of fijne kristalsuiker
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel uienpoeder
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- Optioneel: een klein scheutje citroensap voor extra frisheid
Bereiding
1. Voorbereiding
- Zorg ervoor dat de olijfolie op kamertemperatuur is, zo mengt het makkelijker.
2. Dressing maken
- Begin met het mengen van de azijn, mosterd, honing, knoflook en alle gedroogde kruiden in een kom. Roer dit goed door elkaar tot je een geurige, licht gebonden basis hebt.
- Voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie toe, terwijl je blijft kloppen met een garde. Dit zorgt ervoor dat de olie en de azijn goed emulgeren tot een licht gebonden saus. Heb je een kleine staafmixer, dan kun je deze ook gebruiken voor een romiger resultaat. Proef de dressing en breng indien nodig op smaak met een beetje extra zout, peper of een scheutje citroensap.
- Gebruik een trechter om de dressing in de flesjes te gieten. Sluit de flesjes goed af en schud ze stevig. Zet ze minstens een paar uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voor gebruik even goed schudden, want olie en azijn zullen na verloop van tijd weer een beetje scheiden.
Hoelang is Italiaanse dressing houdbaar?
Zelfgemaakte Italiaanse dressing kun je, mits hygiënisch bereid en bewaard, ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Bewaar de dressing altijd in goed schoongemaakte en afsluitbare glazen flesjes. Zorg ervoor dat er geen verse ingrediënten zoals verse kruiden of ui in zitten, want die verkorten de houdbaarheid.
Als je werkt met verse ingrediënten, dan is het verstandig om de dressing binnen een week op te maken. Let op geur, kleur en smaak. Wordt de dressing troebel, ruikt hij zuur of muf, of ontstaan er vlokken, gooi hem dan weg.
Vijf variaties en aanpassingen
Met verse kruiden
Vervang de gedroogde kruiden door fijngesneden verse basilicum, peterselie en oregano. Let op, dit verkort wel de houdbaarheid.
Pittige variant
Voeg een halve theelepel chilivlokken of een klein snufje cayennepeper toe voor een pittige twist.
Romige dressing
Roer op het laatst een eetlepel mayonaise of yoghurt door de dressing voor een zachtere en vollere smaak.
Zoetere versie
Gebruik in plaats van honing een eetlepel ahornsiroop of agavesiroop, vooral lekker bij salades met peer of appel.
Citrusdressing
Vervang de wittewijnazijn deels door vers geperst sinaasappelsap of citroensap voor een fruitige frisse smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.