Ga terug
klein

Hoe Italiaanse dressing maken?

Italiaanse dressing maken doe je met simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Het gaat om een combinatie van olijfolie, wittewijnazijn of rodewijnazijn, knoflook, mosterd en gedroogde kruiden zoals oregano en basilicum. Door alles goed te mengen en even te laten staan, komen de smaken mooi samen. Je kunt deze dressing maken in een glazen kom met een garde of in een schone fles die je goed kunt afsluiten en schudden. Laat de dressing liefst een paar uur trekken in de koelkast voor je hem gebruikt.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Trekken 3 uur
Totale tijd 3 uur 25 minuten
Gang Dressing
Keuken Italiaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 240 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of kleine mixer
  • Trechter
  • Twee glazen flesjes van 250 milliliter, goed afsluitbaar
  • Eventueel een maatbeker

Ingrediënten
  

  • 200 milliliter extra vierge olijfolie
  • 150 milliliter wittewijnazijn
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 tenen knoflook geperst of heel fijn geraspt
  • 1 theelepel honing of fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • Optioneel: een klein scheutje citroensap voor extra frisheid

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Zorg ervoor dat de olijfolie op kamertemperatuur is, zo mengt het makkelijker.

2. Dressing maken

  • Begin met het mengen van de azijn, mosterd, honing, knoflook en alle gedroogde kruiden in een kom. Roer dit goed door elkaar tot je een geurige, licht gebonden basis hebt.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie toe, terwijl je blijft kloppen met een garde. Dit zorgt ervoor dat de olie en de azijn goed emulgeren tot een licht gebonden saus. Heb je een kleine staafmixer, dan kun je deze ook gebruiken voor een romiger resultaat. Proef de dressing en breng indien nodig op smaak met een beetje extra zout, peper of een scheutje citroensap.
  • Gebruik een trechter om de dressing in de flesjes te gieten. Sluit de flesjes goed af en schud ze stevig. Zet ze minstens een paar uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voor gebruik even goed schudden, want olie en azijn zullen na verloop van tijd weer een beetje scheiden.
Trefwoord Italiaanse dressing maken