Griekse kruiden maken
Kruidenmix

Griekse kruiden maken

Griekse kruiden maken, dat is iets wat je beslist eens zelf zou moeten proberen. Misschien heb je die kant-en-klare kruidenmixen uit de supermarkt wel eens geprobeerd, en eerlijk gezegd zijn die niet verkeerd. Toch merk je vaak dat het nét niet helemaal authentiek smaakt. Het mist vaak die heerlijke, zonnige smaak die je zo goed kent van vakanties in Griekenland, waar gerechten als gyros, souvlaki en heerlijke gegrilde groenten altijd een extra smaakdimensie krijgen dankzij de juiste kruidencombinatie. Zelf je eigen Griekse kruidenmix maken, dat tilt jouw gerechten gegarandeerd naar een hoger niveau.

Het grote voordeel van zelfgemaakte Griekse kruiden is niet alleen dat je precies weet wat erin zit, maar ook dat je de verhoudingen kunt aanpassen aan jouw eigen smaak. Houd je bijvoorbeeld van wat meer pit of juist van een zachte en kruidige smaak? Geen probleem, want met je eigen mix bepaal je dit helemaal zelf. Bovendien is het natuurlijk heerlijk om de geur van verse gedroogde kruiden in je keuken te ruiken wanneer je met de bereiding bezig bent. Echt, geloof me, wanneer je eenmaal gewend bent aan je eigen zelfgemaakte kruiden, wil je nooit meer terug naar die zakjes uit de winkel.

klein

Hoe Griekse kruiden maken?

Griekse kruiden maken is eigenlijk bijzonder eenvoudig en vraagt niet veel tijd of speciale vaardigheden. Het enige wat je nodig hebt, zijn goede kruiden die je zorgvuldig mengt. Daarna bewaar je ze op een droge plek, zodat je er nog lang plezier van hebt. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je deze kruidenmix maakt, zodat je meteen aan de slag kunt en binnenkort jouw keuken gevuld wordt met de heerlijke geur van Griekenland.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Grieks
Porties 1 Portie
calorieën 240 kcal

Benodigdheden

  • Een ruime mengkom
  • Een eetlepel en theelepel voor het afmeten
  • Een schone glazen pot of kruidenpot met luchtdichte sluiting
  • Een trechter (optioneel, voor het gemakkelijk vullen van de pot)

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogde basilicum
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 theelepels gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 theelepel paprikapoeder optioneel

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Neem de ruime mengkom en zorg dat deze goed schoon en droog is. Begin met het afmeten van de kruiden. Voeg de gedroogde oregano, tijm, basilicum en rozemarijn toe. Dit zijn echt de basiskruiden die zorgen voor die typische Griekse smaak.

2. Kruiden mengen

  • Meng vervolgens de gedroogde peterselie, munt en dille erdoorheen. Dit geeft de kruidenmix een heerlijke frisheid. Voeg daarna het uienpoeder en het knoflookpoeder toe. Deze zorgen ervoor dat je mix straks diepte krijgt, iets wat je meteen terugproeft in gerechten als kip of groenten uit de oven.
  • Als laatste meng je het zeezout, de gemalen zwarte peper en eventueel het paprikapoeder erdoor. De peper en het zout brengen balans aan en het paprikapoeder zorgt voor een mooie kleur en een subtiele, lichtzoete toon aan je kruidenmix.
  • Nu ga je alle kruiden goed door elkaar mengen met een eetlepel, tot alles gelijkmatig verdeeld is. Neem je tijd hiervoor, want hoe beter het gemengd is, hoe lekkerder en evenwichtiger de smaak wordt in jouw gerechten.
  • Vul nu je schone, droge pot of kruidenpot met de mix. Gebruik eventueel een trechter om knoeien te voorkomen. Sluit de pot goed af en zet deze weg op een droge, koele plek zoals je voorraadkast of een keukenkastje.
Trefwoord Griekse kruiden maken

Hoelang zijn Griekse kruiden houdbaar?

Jouw zelfgemaakte Griekse kruidenmix is minstens zes maanden tot een jaar houdbaar, mits je de kruiden goed afgesloten en droog bewaart. Na verloop van tijd kunnen gedroogde kruiden iets van hun smaak verliezen, maar zolang ze nog goed ruiken en niet muf zijn, kun je ze gerust blijven gebruiken.

Vijf variaties en aanpassingen

Gemalen komijn toevoegen

Voeg een theelepel gemalen komijn toe voor een warme, kruidige twist die geweldig smaakt bij geroosterd vlees of groenten uit de oven.

Pittige variant

Voor een pittige variant kun je wat chilivlokken toevoegen. Een halve theelepel geeft al een aangenaam pikante toets.

Geraspte citroenschil

Experimenteer eens met een beetje geraspte citroenschil, gedroogd natuurlijk. Dit maakt de kruidenmix verrassend fris en geeft kipgerechten een heerlijk aroma.

Meer textuur

Als je houdt van wat meer textuur, kun je een eetlepel sesamzaad toevoegen. Vooral lekker wanneer je de kruidenmix gebruikt op brood of in zelfgemaakte dips.

Gedroogde salie

Vervang eens de munt door gedroogde salie voor een intensere, warmere smaak. Dit maakt je kruidenmix bijzonder geschikt voor stevige wintergerechten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept