Ga terug
klein

Hoe Griekse kruiden maken?

Griekse kruiden maken is eigenlijk bijzonder eenvoudig en vraagt niet veel tijd of speciale vaardigheden. Het enige wat je nodig hebt, zijn goede kruiden die je zorgvuldig mengt. Daarna bewaar je ze op een droge plek, zodat je er nog lang plezier van hebt. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je deze kruidenmix maakt, zodat je meteen aan de slag kunt en binnenkort jouw keuken gevuld wordt met de heerlijke geur van Griekenland.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Grieks
Porties 1 Portie
calorieën 240 kcal

Benodigdheden

  • Een ruime mengkom
  • Een eetlepel en theelepel voor het afmeten
  • Een schone glazen pot of kruidenpot met luchtdichte sluiting
  • Een trechter (optioneel, voor het gemakkelijk vullen van de pot)

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogde basilicum
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 theelepels gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 theelepel paprikapoeder optioneel

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Neem de ruime mengkom en zorg dat deze goed schoon en droog is. Begin met het afmeten van de kruiden. Voeg de gedroogde oregano, tijm, basilicum en rozemarijn toe. Dit zijn echt de basiskruiden die zorgen voor die typische Griekse smaak.

2. Kruiden mengen

  • Meng vervolgens de gedroogde peterselie, munt en dille erdoorheen. Dit geeft de kruidenmix een heerlijke frisheid. Voeg daarna het uienpoeder en het knoflookpoeder toe. Deze zorgen ervoor dat je mix straks diepte krijgt, iets wat je meteen terugproeft in gerechten als kip of groenten uit de oven.
  • Als laatste meng je het zeezout, de gemalen zwarte peper en eventueel het paprikapoeder erdoor. De peper en het zout brengen balans aan en het paprikapoeder zorgt voor een mooie kleur en een subtiele, lichtzoete toon aan je kruidenmix.
  • Nu ga je alle kruiden goed door elkaar mengen met een eetlepel, tot alles gelijkmatig verdeeld is. Neem je tijd hiervoor, want hoe beter het gemengd is, hoe lekkerder en evenwichtiger de smaak wordt in jouw gerechten.
  • Vul nu je schone, droge pot of kruidenpot met de mix. Gebruik eventueel een trechter om knoeien te voorkomen. Sluit de pot goed af en zet deze weg op een droge, koele plek zoals je voorraadkast of een keukenkastje.
Trefwoord Griekse kruiden maken