Goudsbloem drogen is iets wat mensen al eeuwenlang doen. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het eenvoudig kan en heel waardevol is. Je hoeft er niet veel voor in huis te halen en het resultaat is iets dat je maandenlang in huis kunt gebruiken, zowel voor je huid als in de keuken of in een kop thee. Als je de juiste stappen volgt en een beetje aandacht hebt voor het weer en de manier waarop je de bloemen droogt, dan lukt het eigenlijk altijd.
Wat ik zelf zo fijn vind aan goudsbloemen, is dat ze een soort zonnetje in je tuin zijn. Ze bloeien lang, trekken insecten aan, en als je ze plukt op het juiste moment en goed droogt, kun je ze maandenlang bewaren. Je ruikt de geur nog als je een potje opendoet in de winter. In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je dat doet: goudsbloemen zelf drogen en bewaren voor later gebruik.

Hoe goudsbloem drogen?
Benodigdheden
- Een scherpe schaar of snoeischaar
- Een schone doek of dienblad
- Een schone doek of dienblad
- Eventueel een droogrek of oude krant
- Een goed geventileerde warme ruimte zonder direct zonlicht
- Een glazen pot met goed sluitend deksel voor de opslag
- Etiket en pen voor datum en inhoud
Ingrediënten
- Verse goudsbloemen bij voorkeur net opengegaan
Bereiding
1. Oogsten van de bloemen
- Pluk de goudsbloemen op een droge, zonnige dag, liefst in de ochtend nadat de dauw verdwenen is. Kies bloemen die net helemaal open zijn, zonder bruine randjes of insectenschade. Snij ze met een scherpe schaar af, net onder het bloemhoofd. Je kunt zowel alleen de bloemblaadjes gebruiken als de hele bloem, afhankelijk van wat je ermee wilt doen later.
2. Voorbereiden op het drogen
- Leg de bloemen voorzichtig op een schone doek of een rek. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen, want dan gaan ze broeien. Je hoeft de bloemen niet te wassen als ze schoon zijn, maar je kunt ze eventueel kort uitkloppen of controleren op beestjes.
3. Droogplek kiezen
- Zoek een warme, droge plek uit waar lucht goed kan circuleren. Een zolder, een droge schuur of een warme kamer zonder direct zonlicht werkt goed. Als je bloemen in direct zonlicht droogt, verliezen ze sneller hun kleur en kracht. Laat de bloemen hier liggen, uitgespreid en los van elkaar.
4. Drogen controleren
- Na een paar dagen begin je verschil te merken. De bloemblaadjes worden bros en licht. Je weet dat ze goed gedroogd zijn als je een bloemblaadje tussen je vingers kunt breken en het knispert. Voelt het nog wat slap of vochtig aan? Geef het dan nog een paar dagen. De dikste bloemen kunnen tot 10 dagen nodig hebben.
5. Bewaren in pot
- Als alle bloemen goed droog zijn, kun je ze in een schone glazen pot doen. Druk ze niet aan; ze moeten losjes liggen. Doe het deksel goed dicht en bewaar de pot op een donkere, koele plek. Vergeet niet de pot te voorzien van een etiket met datum en inhoud, zo weet je altijd hoe oud je voorraad is.
Hoelang is gedroogde goudsbloem houdbaar?
Gedroogde goudsbloemen blijven ongeveer een jaar goed als je ze luchtdicht en donker bewaart. Daarna verliezen ze geleidelijk hun geur en werking. Je merkt vanzelf wanneer ze minder krachtig zijn: de geur vervaagt, de kleur wordt valer en ze voelen stoffiger aan. Gebruik ze daarom liever binnen dat jaar. Zet de pot niet in het zonlicht, want dat versnelt de achteruitgang.
Vijf variaties en aanpassingen
Enkel bloemblaadjes drogen
In plaats van de hele bloem kun je ook alleen de oranje of gele bloemblaadjes loshalen en die drogen. Dit gaat sneller en is handig als je ze in olie of zalf wilt gebruiken.
Drogen met een droogoven
Heb je een voedseldroger of droogoven? Stel die in op maximaal 35 tot 40 graden Celsius en leg de bloemen op een rooster. Zo droog je sneller, en vooral handig bij vochtig weer.
Gedroogde goudsbloem mengen met andere kruiden
Combineer de goudsbloemen na het drogen met andere kruiden zoals kamille, lavendel of munt voor een zelfgemaakte theemelange of badmix.
Bloemen invriezen in plaats van drogen
Geen tijd om te drogen? Je kunt verse bloemblaadjes ook invriezen in ijsklontjes of los in een zakje, al verliezen ze wel wat van hun geur en structuur.
Gebruik ze als natuurlijk kleurmiddel
Gedroogde goudsbloemblaadjes kun je verkruimelen en mengen door zout, boter of roomkaas voor een zachtgele kleur. Ook leuk voor op zelfgemaakte zeep of kaarsen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.