Citroen ijsthee maken? Dat is iets wat ik zelf elke zomer opnieuw doe, gewoon omdat het zo verfrissend is en omdat je precies weet wat erin zit. Geen toegevoegde rommel, alleen maar water, thee, citroen en een beetje liefde. Het mooie is: je kunt het van tevoren maken en bewaren in de koelkast, zodat je op warme dagen altijd iets fris achter de hand hebt. Zelfgemaakt smaakt altijd beter.
Het maken van deze ijsthee hoeft niet ingewikkeld te zijn. In feite is het een kwestie van goede thee zetten, deze goed laten trekken, vervolgens af laten koelen, citroen toevoegen en dan de boel koud zetten. Als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, doe je het voortaan op gevoel. En je kunt er eindeloos mee variëren, met munt, met sinaasappel, of zelfs een beetje gember.

Hoe citroen ijsthee maken?
Benodigdheden
- Grote pan of waterkoker
- Grote kan of maatbeker van minstens 2 liter
- Citruspers
- Theepot of hittebestendige kan
- 2 lege en schone flessen van 1 liter
- Trechter
- Zeefje (voor het sap als je geen pitjes wilt)
Ingrediënten
- 2 liter water
- 4 theezakjes zwarte thee
- 2 citroenen het sap
- 4 eetlepels honing of 80 gram suiker naar smaak
- Eventueel extra citroenschijfjes voor in de fles
- Verse munt optioneel
- IJsblokjes voor het serveren
Bereiding
1. Thee maken
- Breng eerst het water aan de kook. Als het kookt, giet je het over de theezakjes in een hittebestendige kan of pot. Laat de thee ongeveer 5 tot 7 minuten trekken. Niet langer, want dan krijg je een wrange smaak. Haal de theezakjes er daarna uit en laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur.
2. IJsthee bereiden
- Pers intussen de citroenen uit en vang het sap op in een kommetje. Proef even of het citroensap niet te zuur is. Voeg dan de honing of suiker toe aan de nog warme, maar niet kokend hete thee, zodat het goed oplost. Roer goed door.
- Zodra de thee helemaal is afgekoeld, giet je het citroensap erbij. Roer alles nog een keer goed door en giet de ijsthee met behulp van een trechter in de twee flessen. Voeg indien gewenst wat extra schijfjes citroen en munt toe voor de smaak. Zet de flessen daarna minstens een paar uur in de koelkast.
- Als je de ijsthee gaat serveren, kun je er wat ijsblokjes bij doen in het glas. Serveer het met een schijfje citroen en eventueel een takje munt voor een extra frisse geur.
Hoelang is citroen ijsthee houdbaar?
Zelfgemaakte citroen ijsthee zonder conserveermiddelen blijft in de koelkast ongeveer drie dagen goed. Zorg er wel voor dat je schone flessen gebruikt en bewaar het altijd goed afgesloten. Schud de fles even voor gebruik als het sap een beetje gezakt is.
Vijf variaties en aanpassingen
Met munt
Voeg tijdens het trekken van de thee een paar takjes verse munt toe. Dat geeft een fris accent dat perfect bij citroen past.
Met groene thee
Gebruik in plaats van zwarte thee groene thee. Deze heeft een zachtere smaak en combineert ook goed met citroen.
Met sinaasappel
Vervang één van de citroenen door sinaasappel. Zo krijg je een wat zoetere en fruitigere ijsthee.
Met gember
Snijd een paar plakjes verse gember en laat deze meekoken met het water of trekken met de thee. Dit geeft een pittige, verwarmende toon.
Met bruiswater
Maak de thee zoals hierboven beschreven, maar vul je glas voor de helft met de ijsthee en de andere helft met bruiswater voor een sprankelende variant.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.