Chilivlokken maken is iets wat je prima zelf kunt doen, zeker als je regelmatig chilipepers in huis hebt en liever geen restjes verspilt. In plaats van ze te laten verschrompelen onder in de koelkast, kun je ze drogen en tot kruidige, pittige vlokken verwerken. Het is een eenvoudige manier om altijd een voorraadje scherpe smaakmakers binnen handbereik te hebben, zonder kunstmatige toevoegingen. Wat je nodig hebt? Eigenlijk niet meer dan chilipepers, wat tijd en warmte.
Zelf chilivlokken maken geeft je ook de vrijheid om de smaakintensiteit te bepalen. Je kunt kiezen voor mildere pepers zoals jalapeño of juist gaan voor vurige varianten zoals rawit of bird’s eye. Door verschillende soorten pepers te combineren, ontstaat er een unieke mix die perfect past bij jouw smaak en gerechten. En geloof me, als je het eenmaal zelf hebt gedaan, wil je nooit meer die standaard supermarktvlokken gebruiken.

Hoe chilivlokken maken?
Benodigdheden
- Oven of droogtoestel
- Snijplank en scherp mes
- Handschoenen (bij voorkeur)
- Bakpapier
- Bakplaat
- Luchtdichte glazen pot of kruidenpotje
Ingrediënten
- 150 gram verse chilipepers bijvoorbeeld cayenne, rawit, of Spaanse pepers
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de chilipepers goed onder koud water en dep ze droog met een doek of keukenpapier. Trek eventueel handschoenen aan, zeker als je hete varianten gebruikt, om huidirritatie te voorkomen. Snijd vervolgens de steeltjes eraf. Wil je de vlokken iets milder, verwijder dan ook de zaadjes en zaadlijsten. Voor meer pit kun je alles laten zitten.
2. Vlokken maken
- Snij de pepers in de lengte doormidden. Als je ze sneller wilt laten drogen, kun je ze ook in ringen of kleinere stukjes snijden. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het vocht verdwijnt tijdens het drogen.
- Verwarm de oven voor op ongeveer 80 graden Celsius. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid de stukjes chilipeper in een enkele laag. Zet de bakplaat in de oven en houd de deur op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen), zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de pepers 3 tot 6 uur drogen. Draai ze halverwege om. Ze moeten knapperig aanvoelen en volledig droog zijn.
- Laat de pepers na het drogen volledig afkoelen op de bakplaat. Daarna kun je ze met je handen verkruimelen tot grove vlokken. Voor fijner werk kun je ook een vijzel gebruiken of een kruidenmolen.
- Doe de chilivlokken in een luchtdicht glazen potje. Label het potje met datum en soort peper, zodat je later nog weet wat erin zit. Zet het op een koele, donkere plek.
Hoelang zijn chilivlokken houdbaar?
Zelfgemaakte chilivlokken zijn lang houdbaar, zolang ze goed droog zijn. In een goed afgesloten potje op een koele, droge plaats blijven ze zeker 6 tot 12 maanden goed. Controleer af en toe of er geen schimmel of vocht in de pot zit. Als dat wel zo is, dan heb je de pepers waarschijnlijk niet lang genoeg gedroogd en is het beter om de inhoud weg te gooien.
Vijf variaties en aanpassingen
Mix van verschillende pepers
Gebruik meerdere soorten chilipepers in één batch voor een gelaagde smaak. Denk aan het combineren van zoete, rokerige en pittige varianten.
Toevoegen van specerijen
Na het verkruimelen kun je andere gedroogde kruiden toevoegen, zoals gedroogde knoflook, gerookt paprikapoeder of oregano, om een kruidige mix te maken.
Roken voor extra smaak
Voordat je de pepers droogt, kun je ze licht roken op een barbecue of in een rookoven. Dat geeft je chilivlokken een diepe rooksmaak die je niet in de winkel vindt.
Gebruik van restjes
Heb je chilipepers over die bijna slap worden? Gebruik ze voor dit recept in plaats van ze weg te gooien. Het drogen herstelt ze niet, maar zorgt er wel voor dat je niets verspilt.
Extra fijn malen
Voor wie liever chilipoeder gebruikt: na het drogen kun je de pepers helemaal fijnmalen tot een poeder met een koffiemolen of vijzel. Zo maak je je eigen chilipoeder in plaats van vlokken.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.