Hoe chilivlokken maken?
Chilivlokken maken begint met het drogen van chilipepers. Dat kan in de oven, met een droogtoestel of gewoon aan de lucht, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je in huis hebt. Het drogen zorgt ervoor dat het vocht volledig uit de pepers verdwijnt, zodat ze knapperig worden en je ze makkelijk kunt verkruimelen tot vlokken. Daarna kun je ze bewaren in een afgesloten potje en gebruiken wanneer je maar wilt.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 6 uur uur
Totale tijd 6 uur uur 30 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 400 kcal
- 150 gram verse chilipepers bijvoorbeeld cayenne, rawit, of Spaanse pepers
1. Voorbereiding
Was de chilipepers goed onder koud water en dep ze droog met een doek of keukenpapier. Trek eventueel handschoenen aan, zeker als je hete varianten gebruikt, om huidirritatie te voorkomen. Snijd vervolgens de steeltjes eraf. Wil je de vlokken iets milder, verwijder dan ook de zaadjes en zaadlijsten. Voor meer pit kun je alles laten zitten.
2. Vlokken maken
Snij de pepers in de lengte doormidden. Als je ze sneller wilt laten drogen, kun je ze ook in ringen of kleinere stukjes snijden. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het vocht verdwijnt tijdens het drogen.
Verwarm de oven voor op ongeveer 80 graden Celsius. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid de stukjes chilipeper in een enkele laag. Zet de bakplaat in de oven en houd de deur op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen), zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de pepers 3 tot 6 uur drogen. Draai ze halverwege om. Ze moeten knapperig aanvoelen en volledig droog zijn.
Laat de pepers na het drogen volledig afkoelen op de bakplaat. Daarna kun je ze met je handen verkruimelen tot grove vlokken. Voor fijner werk kun je ook een vijzel gebruiken of een kruidenmolen.
Doe de chilivlokken in een luchtdicht glazen potje. Label het potje met datum en soort peper, zodat je later nog weet wat erin zit. Zet het op een koele, donkere plek.
Trefwoord Chilivlokken maken