Bramenjam zonder suiker maken is niet alleen eenvoudig, het geeft je ook de kans om het échte karakter van de bramen te proeven. Zonder de overheersende zoetheid van geraffineerde suiker proef je de diepte, de frisheid en het klein beetje wrange van deze heerlijke zomerbessen. Dit recept is puur, eerlijk en bedoeld voor wie bewust bezig is met voeding of gewoon zin heeft in jam die écht naar bramen smaakt.
Wat veel mensen niet weten, is dat je ook zonder geleisuiker jam kunt maken die goed stolt en lang houdbaar is. Dat vraagt wel om nét wat meer aandacht tijdens het koken, en een paar bewuste keuzes qua ingrediënten en potten. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je eigenlijk nooit meer anders. Zelfgemaakt, vers van het vuur in een warme pot, met een stevige draai aan het deksel.

Hoe bramenjam zonder suiker maken?
Benodigdheden
- Grote pan met dikke bodem
- Houten lepel
- Staafmixer of pureestamper
- Trechter
- Schone glazen potten met deksels (gesteriliseerd)
- Schone theedoek
Ingrediënten
- 1200 gram verse bramen
- 3 eetlepels citroensap ongeveer 45 milliliter
- 4 eetlepels chiazaad of 6 gram agar agar
- 100 milliliter water alleen bij gebruik van agar agar
- Eventueel een theelepel vanillepoeder of kaneel voor extra smaak
Bereiding
1. Jam maken
- Doe de bramen in een grote pan en verwarm ze op middelhoog vuur. Je hoeft geen extra vocht toe te voegen, want bramen bevatten voldoende sap van zichzelf. Roer regelmatig door terwijl de vruchten langzaam uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.
- Gebruik een pureestamper of staafmixer om de bramen tot moes te maken. Je kunt ervoor kiezen om de pitjes eruit te zeven als je een gladde jam wilt, maar persoonlijk houd ik juist van die licht korrelige textuur.
- Voeg het citroensap toe en roer goed door. Als je agar agar gebruikt, kook die dan eerst een paar minuten in een aparte pan met water volgens de instructie op de verpakking en voeg hem dan toe aan de warme bramenpuree. Gebruik je chiazaad? Dan voeg je die nu toe en roer je stevig door. Laat de jam nog even zachtjes koken en goed indikken, dat duurt met agar agar een paar minuten en met chiazaad ongeveer tien minuten.
- Haal de pan van het vuur en schep de hete jam in de schone potten. Veeg de randen schoon en draai de deksels stevig dicht. Zet de potten eventueel op de kop voor een paar minuten. Vergeet niet dat dit optioneel is, en dat je best de potten gewoon rechtop kunt laten afkoelen als je deksels gevoelig zijn voor zuur.
- Laat de potten afkoelen op een schone doek, bij voorkeur zonder te veel te bewegen. Bewaar ze daarna op een koele, donkere plek.
Hoelang is bramenjam zonder suiker houdbaar?
Zonder suiker is jam iets minder lang houdbaar dan traditionele jam, maar toch behoorlijk lang. Als je hygiënisch gewerkt hebt en de potten goed vacuüm zijn afgesloten, blijft de bramenjam ongeveer drie maanden goed op een koele, donkere plaats. Eenmaal geopend, bewaar je de pot het best in de koelkast en gebruik je hem binnen twee weken.
Vijf variaties en aanpassingen
Met frambozen erbij
Vervang een derde van de bramen door frambozen voor een zachtere, zoetere toets.
Met appelmoes
Voeg 200 gram ongezoete appelmoes toe voor extra pectine en een licht zoet effect zonder suiker.
Met vanille en sinaasappel
Voeg rasp van een halve sinaasappel en een theelepel vanillepoeder toe voor een diepere smaak.
Met dadelpuree
Meng er op het einde een eetlepel dadelpuree doorheen als je toch wat natuurlijke zoetheid wenst.
Met lavendel
Voeg een halve theelepel gedroogde lavendelbloemetjes toe voor een bijzonder aromatische jam.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.