Munt invriezen is een eenvoudige manier om het hele jaar door te kunnen genieten van de frisse smaak van deze kruidensoort. Of je nu verse munt uit eigen tuin hebt of een bosje uit de winkel dat je niet op tijd op krijgt, invriezen is ideaal om verspilling tegen te gaan. Je hoeft geen bijzondere apparatuur te hebben, alleen een vriezer en wat basisbenodigdheden.
De smaak van munt blijft bij goed invriezen verrassend goed bewaard. Zeker als je het in ijsblokjes invriest of eerst blancheert, kun je de munt nog maanden gebruiken in thee, desserts of sauzen. Hieronder leg ik uit hoe je dat zelf aanpakt, met stap-voor-stapinstructies en wat je ervoor nodig hebt.

Hoe munt invriezen?
Benodigdheden
- Keukenpapier
- Een scherp mes of keukenschaar
- Snijplank
- Eventueel: ijsblokjesvorm
- Water (ongeveer honderd milliliter voor ijsblokjes)
- Vriezerbestendige diepvrieszakjes of bewaardoos
- Etiket en stift voor datumnotitie
Ingrediënten
- Ongeveer vijftig gram verse muntblaadjes
Bereiding
1. Voorbereiding
- Spoel de munt kort onder koud stromend water. Gebruik een vergiet en schud daarna voorzichtig het overtollige vocht eraf. Dep de blaadjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
- Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak ze indien gewenst grof of fijn. Heb je liever hele blaadjes in je thee of gerechten, dan laat je ze heel.
2. Invriezen
- Pak een ijsblokjesvorm en verdeel de munt (gehakt of heel) over de vakjes. Giet daar water overheen tot de vormpjes bijna vol zijn. Druk de munt eventueel iets aan zodat alles onder water zit.
- Zet de ijsblokjesvorm in de vriezer en laat de blokjes volledig bevriezen. Dit duurt gemiddeld vier tot zes uur.
- Als de blokjes hard zijn, kun je ze uit de vorm halen en overdoen in een diepvrieszak of bakje. Noteer de datum op het etiket, sluit goed af en bewaar in het vriesvak.
Munt los invriezen zonder water
- Wil je liever droge muntblaadjes invriezen, dan kun je ze los invriezen. Verspreid de schone, droge blaadjes op een schaal of bakplaat met bakpapier. Zet die twee uur in de vriezer, tot de blaadjes hard zijn. Daarna bewaar je ze in een goed afgesloten bakje of zakje.
Hoelang is ingevroren munt houdbaar?
Goed ingevroren munt is tot ongeveer zes maanden houdbaar. De smaak blijft het best behouden als je de munt in ijsblokjesvorm invriest of direct na het oogsten verwerkt. Bewaar de blokjes of losse blaadjes bij voorkeur in een luchtdichte verpakking en zet de datum erop. Zo weet je precies tot wanneer je het nog kunt gebruiken.
Vijf variaties en aanpassingen
Citroensap toevoegen
Voeg wat citroensap of limoenrasp toe aan de ijsblokjes, voor extra frisheid in limonade of water.
Mengen met honing
Meng de gehakte munt met wat honing en vries het in voor gebruik in desserts of warme melk.
Munt-olieblokjes
Maak munt-olieblokjes door olijfolie in plaats van water te gebruiken, handig voor in sauzen of marinades.
Andere kruiden
Voeg munt toe aan andere kruiden zoals peterselie of koriander en vries het samen in voor een instant kruidenmix.
In smoothies
Gebruik de ingevroren muntblokjes direct in smoothies, soepen of couscousgerechten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.