Hoe munt invriezen?
Munt invriezen kan op een paar verschillende manieren, afhankelijk van hoe je het later wilt gebruiken. De meest gebruikte methode is invriezen in ijsblokjes, maar ook los invriezen of als fijngehakt kruid is mogelijk. Zorg in elk geval dat de blaadjes goed schoon zijn en vrij van zand of beestjes. Spoel ze kort af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Als je de blaadjes heel wilt houden, leg ze dan los van elkaar op een bord of snijplank en zet dat een paar uur in de vriezer. Daarna kun je ze in een goed afsluitbare diepvriesdoos doen. Wil je liever munt klaar hebben voor gebruik in thee of gerechten, hak de blaadjes dan grof of fijn en doe ze in ijsblokjesvormen met een beetje water. Zo heb je handige porties bij de hand.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 10 minuten min
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 70 kcal
Keukenpapier
Een scherp mes of keukenschaar
Snijplank
Eventueel: ijsblokjesvorm
Water (ongeveer honderd milliliter voor ijsblokjes)
Vriezerbestendige diepvrieszakjes of bewaardoos
Etiket en stift voor datumnotitie
- Ongeveer vijftig gram verse muntblaadjes
1. Voorbereiding
Spoel de munt kort onder koud stromend water. Gebruik een vergiet en schud daarna voorzichtig het overtollige vocht eraf. Dep de blaadjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak ze indien gewenst grof of fijn. Heb je liever hele blaadjes in je thee of gerechten, dan laat je ze heel.
2. Invriezen
Pak een ijsblokjesvorm en verdeel de munt (gehakt of heel) over de vakjes. Giet daar water overheen tot de vormpjes bijna vol zijn. Druk de munt eventueel iets aan zodat alles onder water zit.
Zet de ijsblokjesvorm in de vriezer en laat de blokjes volledig bevriezen. Dit duurt gemiddeld vier tot zes uur.
Als de blokjes hard zijn, kun je ze uit de vorm halen en overdoen in een diepvrieszak of bakje. Noteer de datum op het etiket, sluit goed af en bewaar in het vriesvak.
Munt los invriezen zonder water
Wil je liever droge muntblaadjes invriezen, dan kun je ze los invriezen. Verspreid de schone, droge blaadjes op een schaal of bakplaat met bakpapier. Zet die twee uur in de vriezer, tot de blaadjes hard zijn. Daarna bewaar je ze in een goed afgesloten bakje of zakje.