Nectarine sap maken is iets wat ik elke zomer opnieuw doe zodra de markt vol ligt met rijpe vruchten. Je herkent ze meteen: die roodgele, geurige exemplaren die net iets te zacht aanvoelen om nog een week te bewaren. Perfect dus om er sap van te maken. Het is werk waar je eventjes tijd voor moet nemen, maar het is geen ingewikkeld gedoe. En het resultaat, dat proef je bij elke slok terug. Je maakt niet alleen een drankje, je bewaart ook een beetje zomer in een fles.
Wat ik zelf prettig vind aan nectarines is dat je ze niet hoeft te schillen. De schil is dun en zacht, en als je het sap later zeeft, merk je daar niks meer van. De smaak is iets frisser dan bij perziken, en daardoor heerlijk dorstlessend. Zeker als je het sap gekoeld drinkt, met een paar ijsklontjes erin. Maar voor je daar bent, moet je natuurlijk wel weten hoe je het aanpakt. Hieronder leg ik uit hoe ik het zelf doe, stap voor stap.

Hoe nectarine sap maken?
Benodigdheden
- Snijplank en scherp mes
- Grote pan met dikke bodem
- Houten lepel
- Pureestamper of staafmixer
- Fijne zeef of neteldoek
- Grote kom
- Trechter
- 2 glazen flessen met schroefdop of beugelsluiting
- Theedoek
- Flessentang of ovenwanten
Ingrediënten
- 1500 gram Nectarines
- 200 milliliter Water
- 40 milliliter Citroensap
- 100 gram Kristalsuiker optioneel, afhankelijk van hoe zoet je nectarines zijn
Bereiding
1. Voorbereiding
- Nectarine sap maken begint met het goed schoonmaken van de nectarines. Ik leg ze meestal eerst in een grote schaal met koud water en een klein scheutje natuurazijn. Even laten liggen, daarna afspoelen en goed droogwrijven met een theedoek.
- Vervolgens snij ik ze doormidden en haal ik de pitten eruit. Het vruchtvlees snijd ik in grove stukken en doe ik direct in de pan.
2. Sap maken
- Daar voeg ik tweehonderd milliliter water aan toe. Ik zet de pan op een laag vuur en roer af en toe. Na een minuut of twintig zijn de stukken vrucht zacht geworden. Dan pak ik de pureestamper en maak ik er een grove moes van. Soms gebruik ik ook een staafmixer, als ik wil dat het echt fijn wordt. Vervolgens giet ik de warme massa door een fijne zeef of een neteldoek boven een grote kom. Met een houten lepel druk ik voorzichtig wat sap uit de pulp.
- Wat overblijft is een vrij dik, geurend sap. Dat giet ik terug in de pan. Nu voeg ik het citroensap toe en proef ik eerst even. Als ik het nodig vind, doe ik er dan pas wat suiker bij. Niet te veel, want je wilt de smaak van de nectarines niet overstemmen. Dan breng ik het sap opnieuw aan de kook en laat het een paar minuten goed doorkoken.
- In de tussentijd heb ik de flessen al voorbereid. Die kook ik uit of zet ik een kwartier in een oven van honderd graden. Daarna giet ik het hete sap met een trechter in de hete flessen. Dop erop, goed sluiten en omgekeerd op een theedoek laten afkoelen. Zo zuigt de dop zich stevig vast en blijft het sap langer houdbaar.
Hoelang is nectarinesap houdbaar?
In gesloten flessen en op een koele, donkere plek kun je dit nectarinesap ongeveer drie tot vier weken bewaren. Na openen bewaar je het in de koelkast en moet je het binnen vijf dagen opdrinken. Als je de flessen vacuüm afsluit en in de kelder bewaart, kun je het zelfs tot zes weken bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Abrikozen
Vervang een deel van de nectarines door abrikozen voor een meer volle, ronde smaak
Gember toevoegen
Voeg een klein stukje verse gember toe tijdens het koken voor een pittige twist
Bruiswater
Laat het sap na het zeven afkoelen en mix het met bruiswater voor een frisse limonade
Verse munt
Voeg een paar muntblaadjes toe aan de fles voordat je hem sluit voor een kruidige ondertoon
Troebel appelsap
Meng het sap met wat troebel appelsap voor een zachtere, kindvriendelijke variant

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.