Amandelpoeder maken
Kruidenmix

Amandelpoeder maken

Amandelpoeder maken is eenvoudiger dan je misschien denkt, en bovendien ontzettend handig als je graag bakt en kookt. In mijn keuken vind je altijd een voorraadje amandelpoeder terug, omdat het mijn gerechten net dat beetje extra smaak geeft. Vooral bij taarten, koekjes en cakes zorgt amandelpoeder ervoor dat alles rijker en smeuïger wordt. Je kunt het uiteraard kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is leuker, goedkoper en vooral veel verser.

Amandelpoeder dat je zelf maakt, smaakt bovendien voller en frisser, omdat de noten niet lang liggen opgeslagen in verpakkingen. Je kunt precies de hoeveelheid maken die je nodig hebt, en de smaak van verse amandelen proef je direct terug. Geen conserveringsmiddelen of toevoegingen, gewoon puur natuur. Bovendien kun je kiezen tussen amandelen mét of zonder velletje, afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt hebben.

Nog een voordeel van zelf amandelpoeder maken is dat je de textuur volledig in eigen hand hebt. Wil je grof poeder voor een knapperige topping, of juist een ultrafijn meel om macarons mee te maken? Alles is mogelijk, zolang je maar even de tijd neemt om zorgvuldig te malen. Laat ik je vertellen hoe ik dat aanpak.

klein

Hoe amandelpoeder maken?

Amandelpoeder maken begint met de juiste amandelen. Je kunt kiezen uit ongebrande, blanke amandelen (zonder velletje) of amandelen mét velletje voor een iets robuustere smaak en structuur. De eenvoudigste manier is om blanke amandelen te gebruiken, omdat je dan meteen aan de slag kunt zonder te hoeven pellen. Met slechts een paar minuten werk en één handig apparaat heb je jouw verse amandelpoeder klaar.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 662 kcal

Benodigdheden

  • Een krachtige keukenmachine of blender
  • Een spatel of lepel
  • Een luchtdicht potje of bakje

Ingrediënten
  

  • 250 gram blanke ongebrande amandelen

Bereiding
 

  • Pak de amandelen en doe ze in je keukenmachine of blender. Zorg ervoor dat de kom of beker schoon en droog is, want vocht zorgt ervoor dat het poeder gaat klonteren.
  • Maal de amandelen kort met tussenpauzes. Dit doe ik altijd in pulsen van ongeveer 10 seconden. Op deze manier voorkom je dat de amandelen te warm worden, waardoor het poeder kan veranderen in een pasta.
  • Na iedere korte puls roer je met een spatel het poeder goed door, zodat alle stukjes gelijkmatig gemalen worden. Doe dit ongeveer vier tot zes keer, tot je merkt dat het poeder mooi fijn van structuur is.
  • Controleer het poeder regelmatig tijdens het malen. Als je tevreden bent over de textuur, haal je het direct uit de machine. Wil je een grover poeder, dan stop je iets eerder met malen. Voor een heel fijn poeder maal je nog iets langer door, maar blijf opletten.
  • Doe het amandelpoeder in een schone, luchtdichte pot of bak en sluit deze direct goed af om het vers te houden.
Trefwoord Amandelpoeder maken

Hoelang is amandelpoeder houdbaar?

Zelfgemaakt amandelpoeder blijft op kamertemperatuur ongeveer twee weken goed als je het bewaart in een luchtdichte verpakking. Wil je het langer bewaren, zet het dan in de koelkast. In de koelkast blijft het poeder tot wel zes weken vers. Wil je het nog langer bewaren? Stop het dan in de vriezer, waar het minimaal zes maanden goed blijft zonder aan smaak te verliezen.

Vijf variaties en aanpassingen

Roosteren voor extra smaak

Rooster de amandelen vooraf 10 minuten in een oven op 180 graden Celsius. Dit geeft het poeder een intense, nootachtige smaak.

Kaneel toevoegen

Voeg tijdens het malen een halve theelepel kaneel toe voor heerlijk aromatisch amandelpoeder dat geweldig smaakt in koekjes en cakes.

Mengen met andere noten

Maak een notenmix van bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en pistachenoten en maal deze samen tot een kleurrijk en smaakvol notenpoeder.

Zoeter maken

Meng een eetlepel poedersuiker of vanillesuiker door het amandelpoeder om het extra geschikt te maken voor desserts zoals macarons en amandelcake.

Specerijen gebruiken

Voeg tijdens het malen specerijen zoals kardemom, gemberpoeder of nootmuskaat toe om een verrassende twist te geven aan je gerechten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept