Pindamelk maken is iets wat je misschien niet elke dag tegenkomt, maar als je het eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je het vaker doen. Het is een plantaardige drank met een volle, zachte smaak die je zelf helemaal kunt afstemmen op je voorkeur. Je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig, enkel wat basisbenodigdheden uit je keuken en natuurlijk goede, ongezouten pinda’s. Zelf pindamelk maken betekent dat je geen toegevoegde suikers, rare conserveermiddelen of verdikkingsmiddelen binnenkrijgt. Alleen pure noten en water, eventueel met een snufje van iets extra’s.
Voor wie lactosevrij eet of simpelweg iets anders dan koemelk wil drinken, is pindamelk een verrassend alternatief. Je kunt het gebruiken in havermout, bij muesli, in pannenkoekenbeslag of gewoon om zo te drinken. En het is verrassend voedzaam. Je weet precies wat erin zit, want je maakt het zelf. In deze handleiding laat ik je stap voor stap zien hoe je pindamelk maakt voor ongeveer twee flesjes van 500 milliliter. De smaak kun je zelf aanpassen, bijvoorbeeld met wat dadel, kaneel of zelfs een beetje zout voor een hartigere variant.

Hoe pindamelk maken?
Benodigdheden
- Een grote kom
- Een blender of sterke keukenmachine
- Een fijne zeef of notenmelkzak
- Twee schone flesjes of potten van 500 milliliter
- Een lepel
- Eventueel een trechter om het in de flesjes te gieten
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten geblancheerde pinda’s
- 1000 milliliter koud water
- Eventueel 1 tot 2 dadels zonder pit voor een zoete variant
- Eventueel 1 snufje zout of een mespuntje kaneel
Bereiding
1. Notenmelk
- Doe eerst de pinda’s in een kom en giet er ruim koud water bij. Laat dit ten minste acht uur staan, of beter nog, een hele nacht. Als je haast hebt, kun je de pinda’s ook een half uur koken en dan afspoelen met koud water, maar weken geeft een zachtere smaak.
- Giet het weekwater weg en spoel de pinda’s even goed af. Doe ze daarna in de blender samen met de 1000 milliliter vers water. Wil je een zoetere pindamelk, voeg dan één of twee ontpitte dadels toe. Ook een snufje kaneel of een klein beetje zout kan, als je dat lekker vindt.
- Blend dit mengsel op hoge snelheid tot het romig en glad is. Dat duurt ongeveer één tot twee minuten. Zet dan een notenmelkzak of een fijne zeef boven een ruime kom en giet het mengsel erin. Laat het rustig uitlekken en druk of wring het vocht er zoveel mogelijk uit. Het resultaat is jouw zelfgemaakte pindamelk.
- Giet de melk met behulp van een trechter in twee schone flesjes of potten. Sluit goed af en zet ze in de koelkast. De pulp die je overhoudt, kun je trouwens nog gebruiken in koekjes, pannenkoekenbeslag of door de havermout.
Hoelang is pindamelk houdbaar?
Zelfgemaakte pindamelk is in de koelkast ongeveer drie dagen houdbaar. Schud het flesje even goed voor gebruik, want de melk kan wat bezinken. Wil je het langer bewaren, dan kun je het ook invriezen in kleine porties. In de vriezer blijft het tot drie maanden goed, al kan de textuur bij ontdooien wat veranderen. Roer of schud dan goed door voor gebruik.
Vijf variaties en aanpassingen
Vanille
Voeg vanille toe voor een zachtere, romige smaak
Geroosterde pinda’s
Gebruik geroosterde pinda’s voor een diepere, nootachtige smaak
Cacaopoeder
Voeg een eetlepel cacaopoeder toe voor een chocolademelkachtige drank
Kurkuma en zwarte peper
Meng er kurkuma en een snufje zwarte peper door voor een verwarmende variant
Zeezout
Maak het hartig met een beetje zeezout en gebruik het in hartige sauzen

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.