Piri piri maken is iets dat bij steeds meer liefhebbers van pittig eten populair wordt. Hoewel je het tegenwoordig overal kunt kopen, gaat er niets boven het zelf maken van deze scherpe, aromatische saus. Van oorsprong komt piri piri uit Portugal, maar ook in Afrikaanse landen zoals Mozambique en Angola wordt het veel gebruikt. De combinatie van verse ingrediënten zorgt voor een pittige saus die perfect past bij kip, garnalen of zelfs geroosterde groenten.
Zelfgemaakte piri piri heeft als groot voordeel dat je precies bepaalt hoe heet of mild de saus wordt. Ook kun je door verse kruiden en specerijen toe te voegen je eigen draai geven aan het klassieke recept. Het bereiden kost niet veel tijd en vraagt geen ingewikkelde technieken. Eenmaal gemaakt, heb je altijd een flesje in huis om gerechten nét dat beetje extra pit te geven.

Hoe piri piri maken?
Benodigdheden
- Snijplank
- Scherp mes
- Blender of keukenmachine
- Gesteriliseerde glazen fles of pot met deksel
- Trechter
Ingrediënten
- 8 tot 10 rode chilipepers bij voorkeur verse piri-piri pepers, anders gewone rode chilipepers
- 4 teentjes knoflook
- 0,5 citroen sap
- 1 eetlepel zoete paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder optioneel
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel zeezout
- 100 milliliter olijfolie extra vierge
Bereiding
- Begin met het schoonmaken van de chilipepers. Verwijder het groene kroontje en snijd de pepers doormidden. Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes te laten zitten voor extra hitte, of om ze te verwijderen als je de saus liever wat milder wilt hebben. Snijd daarna de pepers in grove stukken en doe ze in de blender of keukenmachine.
- Pel de knoflookteentjes en voeg deze samen met het sap van een halve citroen toe aan de pepers. Voeg daarna de zoete paprikapoeder, gerookte paprikapoeder (indien gebruikt), rode wijnazijn, oregano en het zeezout toe. Schenk tot slot de olijfolie erbij.
- Meng alles tot een mooie, gladde saus. Controleer na het mixen even of de saus de juiste consistentie heeft. Is hij te dik naar jouw smaak, voeg dan nog een scheutje olijfolie toe en mix opnieuw. Vind je de saus iets te vloeibaar, voeg dan gerust nog een extra chilipeper of wat paprikapoeder toe.
- Gebruik een trechter om de saus over te gieten in een gesteriliseerde glazen fles of pot. Sluit de pot goed af en zet deze koel en donker weg, bijvoorbeeld in de koelkast. Laat de saus het liefst één dag staan voordat je hem gebruikt, zodat alle smaken mooi kunnen intrekken en versterken.
Hoelang is piri piri houdbaar?
Zelfgemaakte piri piri kun je prima bewaren. In een goed afgesloten pot of fles blijft deze in de koelkast minstens drie weken goed. Let erop dat je telkens een schone lepel gebruikt om de saus uit de pot te halen, om bacteriën buiten te houden. Wil je de saus nog langer bewaren, dan kun je ervoor kiezen om de potten te vacumeren. Zo verleng je de houdbaarheid gemakkelijk naar drie maanden.
Vijf variaties en aanpassingen
Andere pepers gebruiken
Experimenteer met verschillende soorten pepers. Naast de klassieke rode chili kun je bijvoorbeeld habanero, jalapeño of cayennepepers proberen. Elke peper heeft zijn eigen karakteristieke smaak en hittegraad.
Extra kruiden toevoegen
Geef je piri piri een unieke twist door extra kruiden zoals tijm, rozemarijn of basilicum toe te voegen. Zo krijg je een rijke en kruidige variant.
Fruitige variant maken
Voeg eens mango, ananas of limoen toe voor een tropische toets. De zoetige frisheid van fruit zorgt ervoor dat de saus perfect past bij gerechten zoals garnalen of vis.
Geroosterde groenten gebruiken
Door pepers en knoflook eerst te roosteren, krijgt je saus een diepere, meer rokerige smaak. Rooster ze kort in de oven of op de barbecue voor extra smaakdimensie.
Zoeter maken
Een klein scheutje honing of ahornsiroop geeft de saus een subtiele zoete toets, die goed balanceert met de scherpte. Ideaal voor gerechten waarbij je juist die balans zoekt tussen pittig en zoet.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.