Karamel-appel-koffie jam maken is een wonderlijk samenspel van zoet, zuur en bitter. Het is een jam met karakter, eentje die niet alleen op brood goed tot zijn recht komt, maar ook bij een kaasplankje, over een bolletje vanille-ijs of zelfs in een stoofgerecht. De geur die tijdens het koken vrijkomt is bijna verslavend, alsof je een warme herfstwandeling in een potje stopt. De combinatie van gekaramelliseerde suiker, frisse appel en stevige koffie maakt deze jam anders dan anders.
Zelf maak ik dit recept graag in het najaar, als de appels stevig zijn en het buiten kouder wordt. In mijn keuken gaat dan het raam op een kier, de potten staan al klaar, en op het vuur borrelt langzaam een mengsel waarvan je weet: dit wordt iets bijzonders. Ik raad je aan om rustig de tijd te nemen. Gebruik een pan met dikke bodem en hou alles goed in de gaten, want karamel kan snel omslaan van perfect naar bitter. Als alles goed gaat, heb je straks vier volle jampotten met iets waar je trots op mag zijn.
Hoe Karamel-appel-koffie jam maken?
Karamel-appel-koffie jam maken begint met het maken van een lichte karamel. Daarna voeg je de appelblokjes toe, gevolgd door de koffie en geleisuiker. Het geheel laat je inkoken tot de gewenste dikte. Je giet het vervolgens heet in goed schoongemaakte potten. Sommige mensen kiezen ervoor om de potten even op de kop te zetten zodat de bovenrand en deksel goed ontsmet worden, maar dit is optioneel. Let op: bij potten met standaard metalen deksels kan het zuur in deze jam het deksel aantasten. In dat geval is het raadzaam om zuurvaste deksels te kopen. Deze zijn beter bestand tegen zuren en maken op de kop zetten ook veiliger.
750gramstevige appelsbijvoorbeeld Elstar of Jonagold, geschild en in kleine blokjes
500gramgeleisuiker speciaalvoor minder zoete jam, met pectine
200millilitersterke koffieliefst espresso
200gramkristalsuiker
1eetlepelcitroensap
1theelepelvanille-extractoptioneel
Bereiding
Doe de kristalsuiker in een droge pan en verwarm dit op middelhoog vuur. Roer niet meteen, maar wacht tot de suiker smelt aan de randen. Als dat gebeurt, roer je voorzichtig tot alle suiker gesmolten is en een goudbruine kleur heeft. Blijf erbij staan. De karamel mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter.
Voeg de appelblokjes toe aan de hete karamel. Pas op, dit kan flink spetteren. Roer goed door en laat de appels een paar minuten meebakken tot ze wat zachter worden. De karamel kan eerst wat stollen, maar dat lost weer op door het vocht van de appels.
Giet de koffie en het citroensap erbij en roer alles goed los. De karamel zal zich nu weer mengen met het geheel. Laat het mengsel zachtjes doorkoken tot de appels bijna uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Voeg nu de geleisuiker toe. Roer alles goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat het mengsel dan minstens drie tot vijf minuten stevig doorkoken. Controleer of de jam goed opstijft door een lepeltje van het mengsel op een koud schoteltje te leggen. Wordt het snel stijf, dan is het goed.
Zet de schone jampotten klaar. Gebruik een trechter of een schenkkan om de hete jam in de potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand. Veeg eventuele spetters van de rand met een vochtige doek. Schroef de deksels stevig op de potten.
Je kunt de potten nu op de kop zetten voor vijf minuten. Dit helpt bij het vacuüm trekken en ontsmetten van het deksel. Zoals eerder vermeld: let op dat de deksels zuurvast zijn. Is dat niet zo, dan kun je dit beter overslaan.
Laat de potten afkoelen op een theedoek. Na afkoelen bewaar je ze op een donkere en koele plek.
Trefwoord Karamel-appel-koffie jam maken
Hoelang is Karamel-appel-koffie jam houdbaar?
Als je de jam netjes heet in schone potten doet en goed afsluit, blijft hij lange tijd goed. De combinatie van suiker, zuur en het vacuüm zorgt voor een natuurlijke conservering. Zet je de potten op de kop, dan kan dit de houdbaarheid nog iets verlengen. Bewaar de potten na afkoelen op een droge, koele plek, uit direct zonlicht. Gebruik je eenmaal een pot, bewaar hem dan altijd in de koelkast.
Bewaartijden
In gesloten fles op kamertemperatuur: 9 maanden In koelkast: 12 tot 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 3 maanden in de koelkast, buiten de koelkast niet bewaren vanwege risico op schimmelvorming.
Vijf variaties en aanpassingen
1. Met kaneel en kruidnagel
Voeg tijdens het koken een theelepel kaneel en een snufje gemalen kruidnagel toe voor een warme, winterse twist.
2. Met stukjes walnoot
Voeg op het laatste moment 50 gram grofgehakte walnoten toe voor extra structuur en een nootachtige ondertoon.
3. Met rozijnen en rum
Week 100 gram rozijnen een uur in 50 milliliter bruine rum en voeg ze toe aan de appels. Laat de rum meekoken voor extra diepte.
4. Zonder koffie, met zwarte thee
Vervang de koffie door een sterke infusie van zwarte thee voor een zachtere, florale smaak.
5. Met peer en vanille
Gebruik in plaats van alleen appel ook peer, bijvoorbeeld 400 gram appel en 350 gram peer, en voeg een vanillestokje toe dat je opensnijdt en mee laat trekken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.