Ga terug
Klein

Hoe Karamel-appel-koffie jam maken?

Karamel-appel-koffie jam maken begint met het maken van een lichte karamel. Daarna voeg je de appelblokjes toe, gevolgd door de koffie en geleisuiker. Het geheel laat je inkoken tot de gewenste dikte. Je giet het vervolgens heet in goed schoongemaakte potten. Sommige mensen kiezen ervoor om de potten even op de kop te zetten zodat de bovenrand en deksel goed ontsmet worden, maar dit is optioneel. Let op: bij potten met standaard metalen deksels kan het zuur in deze jam het deksel aantasten. In dat geval is het raadzaam om zuurvaste deksels te kopen. Deze zijn beter bestand tegen zuren en maken op de kop zetten ook veiliger.
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten van ongeveer 250 milliliter
calorieën 253 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Schone jampotten (4 stuks van 250 milliliter)
  • Schone deksels (liefst zuurvast)
  • Schenkkan of jamtrechter
  • Pollepel
  • Keukendoek
  • Eventueel een thermometer

Ingrediënten
  

  • 750 gram stevige appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold, geschild en in kleine blokjes
  • 500 gram geleisuiker speciaal voor minder zoete jam, met pectine
  • 200 milliliter sterke koffie liefst espresso
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Bereiding
 

  • Doe de kristalsuiker in een droge pan en verwarm dit op middelhoog vuur. Roer niet meteen, maar wacht tot de suiker smelt aan de randen. Als dat gebeurt, roer je voorzichtig tot alle suiker gesmolten is en een goudbruine kleur heeft. Blijf erbij staan. De karamel mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter.
  • Voeg de appelblokjes toe aan de hete karamel. Pas op, dit kan flink spetteren. Roer goed door en laat de appels een paar minuten meebakken tot ze wat zachter worden. De karamel kan eerst wat stollen, maar dat lost weer op door het vocht van de appels.
  • Giet de koffie en het citroensap erbij en roer alles goed los. De karamel zal zich nu weer mengen met het geheel. Laat het mengsel zachtjes doorkoken tot de appels bijna uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Voeg nu de geleisuiker toe. Roer alles goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat het mengsel dan minstens drie tot vijf minuten stevig doorkoken. Controleer of de jam goed opstijft door een lepeltje van het mengsel op een koud schoteltje te leggen. Wordt het snel stijf, dan is het goed.
  • Zet de schone jampotten klaar. Gebruik een trechter of een schenkkan om de hete jam in de potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand. Veeg eventuele spetters van de rand met een vochtige doek. Schroef de deksels stevig op de potten.
  • Je kunt de potten nu op de kop zetten voor vijf minuten. Dit helpt bij het vacuüm trekken en ontsmetten van het deksel. Zoals eerder vermeld: let op dat de deksels zuurvast zijn. Is dat niet zo, dan kun je dit beter overslaan.
  • Laat de potten afkoelen op een theedoek. Na afkoelen bewaar je ze op een donkere en koele plek.
Trefwoord Karamel-appel-koffie jam maken