Tomatensoep wecken
Inmaken en wecken

Tomatensoep wecken

Tomatensoep wecken is een heerlijke manier om zelfgemaakte soep maandenlang houdbaar te maken zonder vriezer of koelkast. Zeker als je in de zomer een overschot aan rijpe tomaten uit de tuin hebt, is het zonde om die niet te gebruiken. Door te wecken kun je in de winter nog steeds genieten van je eigen tomatensoep, vol smaak en zonder toegevoegde rommel. En het is echt minder ingewikkeld dan veel mensen denken. Je moet gewoon even weten hoe het werkt.

Je begint met een stevige basis: goede rijpe tomaten, wat uien, knoflook en kruiden. Daarna maak je een soep, vult de potten, weckt ze op de juiste temperatuur en klaar ben je. Let wel op: tomaten zijn zuur en bij sommige potten kunnen gewone metalen deksels daardoor aangetast worden. In dat geval is het verstandig om zuurresistente deksels te gebruiken. Sommige mensen zetten de potten graag even op de kop om zeker te weten dat alles goed sluit. Dat is optioneel, maar kan helpen bij twijfel.

klein

Hoe tomatensoep wecken?

Tomatensoep wecken, je hebt vier schone weckpotten nodig van ongeveer een halve liter per stuk, rubberen ringen, klemmen en een weckketel of een grote pan met thermometer en rekje. Begin met het wassen en ontsmetten van de potten en ringen, zodat alles hygiënisch is. Tomaten even kruisgewijs insnijden, overgieten met kokend water en ontvellen. Snij ze in stukken en verwijder de harde kern.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Soep
Keuken Internationaal
Porties 4 Weckpotten
calorieën 29.6 kcal

Benodigdheden

  • Vier weckpotten van een halve liter
  • Vier rubberen ringen
  • Acht metalen klemmen
  • Een grote soeppan
  • Een weckketel of grote pan met thermometer
  • Een rekje of doek voor op de bodem van de pan
  • Schone theedoeken
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rijpe tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 handje verse basilicum of een takje tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Bereiding
 

1. Soep maken

  • Je kunt natuurlijk ook een ander recept gebruiken om tomatensoep te maken.
  • Fruit in een grote pan wat gesnipperde ui en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de tomaten toe, een beetje zout, peper, eventueel wat verse basilicum of tijm, en laat dit een half uur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en breng hem op smaak. Daarna kun je hem eventueel zeven als je liever een gladde soep hebt, maar dat hoeft niet.

2. Wecken

  • Vul de schone, hete weckpotten tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Veeg de rand schoon met een doekje met kokend water. Leg de rubberring op het deksel, sluit de pot, en zet de klemmen erop. Zet de potten in de weckketel met water tot net boven de potten, verwarm tot negentig graden en houd dit dertig minuten aan voor een gladde soep. Heb je stukjes groente of gehakt in je soep, verleng dan tot negentig minuten op honderd graden.
  • Laat de potten langzaam afkoelen in de ketel. Haal daarna de klemmen eraf en controleer of de deksels goed vast zitten. Je kunt ze nu eventueel op de kop zetten om zeker te zijn van een goede afsluiting. Denk eraan dat dit vooral zin heeft als je twijfelt over de afdichting, en bij gevoelige deksels beter vermeden wordt. Zet de potten daarna op een donkere, koele plek.
Trefwoord Tomatensoep wecken

Hoelang is geweckte tomatensoep houdbaar?

Als de tomatensoep correct geweckt is, blijft hij minstens twaalf maanden goed op een donkere, koele plek zoals een kelder of voorraadkast. Controleer altijd bij openen of de sluiting nog intact is en of er geen schimmel, vreemde geur of gasvorming is ontstaan. Een pot die zijn vacuüm heeft verloren moet je niet meer gebruiken. Na openen is de soep nog drie dagen houdbaar in de koelkast.

Vijf variaties en aanpassingen

Pittige tomatensoep

Voeg een fijngesneden rode peper toe bij het fruiten van de ui en knoflook. Een beetje gerookt paprikapoeder versterkt dit effect.

Met geroosterde paprika

Rooster twee rode paprika’s in de oven, ontvel ze en voeg ze toe samen met de tomaten. Dit geeft een vollere, zoetere smaak aan de soep.

Italiaanse tomatensoep

Voeg een theelepel oregano en een handje fijngesneden selderijblad toe. Serveer met wat versgeraspte Parmezaan bij het opwarmen.

Tomatensoep met balletjes

Bak kleine gehaktballetjes voor en voeg ze pas toe ná het wecken, bij het serveren. Ingeweckte vleesproducten vragen een andere werkwijze en zijn minder lang houdbaar.

Tomaten-roomsoep

Voeg een scheutje room of mascarpone toe na het openen en opwarmen, niet vóór het wecken. Roomproducten kunnen namelijk schiften of bederven bij verhitting in pot.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept