Hoe tomatensoep wecken?
Tomatensoep wecken, je hebt vier schone weckpotten nodig van ongeveer een halve liter per stuk, rubberen ringen, klemmen en een weckketel of een grote pan met thermometer en rekje. Begin met het wassen en ontsmetten van de potten en ringen, zodat alles hygiënisch is. Tomaten even kruisgewijs insnijden, overgieten met kokend water en ontvellen. Snij ze in stukken en verwijder de harde kern.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 3 uur uur 30 minuten min
Gang Soep
Keuken Internationaal
Porties 4 Weckpotten
calorieën 29.6 kcal
Vier weckpotten van een halve liter
Vier rubberen ringen
Acht metalen klemmen
Een grote soeppan
Een weckketel of grote pan met thermometer
Een rekje of doek voor op de bodem van de pan
Schone theedoeken
Staafmixer of blender
- 1000 gram rijpe tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 handje verse basilicum of een takje tijm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
1. Soep maken
Je kunt natuurlijk ook een ander recept gebruiken om tomatensoep te maken.
Fruit in een grote pan wat gesnipperde ui en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de tomaten toe, een beetje zout, peper, eventueel wat verse basilicum of tijm, en laat dit een half uur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en breng hem op smaak. Daarna kun je hem eventueel zeven als je liever een gladde soep hebt, maar dat hoeft niet.
2. Wecken
Vul de schone, hete weckpotten tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Veeg de rand schoon met een doekje met kokend water. Leg de rubberring op het deksel, sluit de pot, en zet de klemmen erop. Zet de potten in de weckketel met water tot net boven de potten, verwarm tot negentig graden en houd dit dertig minuten aan voor een gladde soep. Heb je stukjes groente of gehakt in je soep, verleng dan tot negentig minuten op honderd graden.
Laat de potten langzaam afkoelen in de ketel. Haal daarna de klemmen eraf en controleer of de deksels goed vast zitten. Je kunt ze nu eventueel op de kop zetten om zeker te zijn van een goede afsluiting. Denk eraan dat dit vooral zin heeft als je twijfelt over de afdichting, en bij gevoelige deksels beter vermeden wordt. Zet de potten daarna op een donkere, koele plek.
Trefwoord Tomatensoep wecken