Schnitzel invriezen is eigenlijk heel simpel, zolang je maar weet wat je doet. Of je nu zelf schnitzels hebt gemaakt of een flinke voorraad rauwe schnitzels in huis hebt gehaald, invriezen is een uitstekende manier om voedselverspilling tegen te gaan én altijd iets lekkers achter de hand te hebben. Het maakt niet uit of het gaat om kalf, kip of varkensvlees – zolang je het goed aanpakt, kun je schnitzels prima invriezen zonder dat ze taai of droog worden na het ontdooien.
Je kunt schnitzels zowel rauw als gebakken invriezen, maar er zijn een paar belangrijke stappen die je echt niet moet overslaan. In deze handleiding leg ik je uit hoe je zelf schnitzels invriest, met een duidelijk recept, praktische bewaartips en handige variaties om je schnitzels elke keer net even anders te maken.

Hoe schnitzel invriezen?
Benodigdheden
- Snijplank
- Vleeshamer of deegroller (voor het plat slaan van het vlees)
- 3 diepe borden (bloem, ei en paneermeel)
- Vriezer met voldoende ruimte
- Bakpapier of een vlakke schaal
- Diepvrieszakken of vacuümzakken
- Eventueel: vacuümapparaat
Ingrediënten
- 500 gram varkensvlees bijvoorbeeld schnitzellapjes of kalfslapjes
- 2 eieren
- 100 gram tarwebloem
- 150 gram paneermeel
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper
- Eventueel: een beetje paprikapoeder
- 1 snufje nootmuskaat optioneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie voor het insmeren vóór invriezen
Bereiding
Rauwe en verse schnitzels invriezen
- Snij het vlees in gelijke plakken als dat nog niet gedaan is. Sla de plakken goed plat met een vleeshamer of deegroller. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing later. Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout, peper en eventueel een beetje paprikapoeder of nootmuskaat.
- Zet drie diepe borden klaar: eentje met bloem, eentje met losgeklopt ei en eentje met paneermeel. Haal elk stuk vlees eerst door de bloem, dan door het ei, en als laatste door het paneermeel. Druk het paneermeel goed aan zodat er een stevige korst ontstaat.
- Leg de schnitzels los van elkaar op een bord of schaal met bakpapier. Zet deze minimaal twee uur in de vriezer. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken tijdens het uiteindelijke invriezen. Bij deze stap begin je ook als je verse schnitzels bij slager of in de supermarkt hebt gekocht.
- Als de schnitzels hard zijn geworden, haal je ze uit de vriezer en stop je ze in diepvrieszakken. Druk zo veel mogelijk lucht uit de zakken, of gebruik een vacuümapparaat. Schrijf de datum op de verpakking.
- Leg de schnitzels in het vriesvak. Zorg ervoor dat ze plat liggen, zodat je ze later makkelijk kunt stapelen of verplaatsen. Je kunt ze nu tot drie maanden bewaren.
Gebakken schnitzels invriezen
- Laat de gebakken schnitzels afkoelen tot kamertemperatuur. Leg ze op een rekje of bord met keukenpapier zodat overtollig vet wordt opgenomen.
- Wikkel elke schnitzel in een stuk bakpapier of vershoudfolie, en doe ze daarna samen in een diepvrieszak of vacuümzak. Zorg dat je ze plat verpakt.
- Bewaar gebakken schnitzels maximaal twee maanden in de vriezer. Bij het opwarmen kun je ze het beste in de oven leggen, zodat de korst weer krokant wordt.
Hoelang zijn schnitzels houdbaar?
Rauwe schnitzels (zelf gepaneerd): tot drie maanden in de vriezer bij -18 graden Celsius
Gebakken schnitzels: tot twee maanden
Kant-en-klare diepvries schnitzels uit de winkel: houd de datum op de verpakking aan
Zorg altijd dat je ze langzaam laat ontdooien in de koelkast voordat je ze klaarmaakt. Niet op het aanrecht laten liggen, want dan loop je kans op bederf.
Vijf variaties en aanpassingen
Glutenvrij
Gebruik glutenvrij paneermeel of gemalen rijstwafels en vervang tarwebloem door rijstbloem.
Kruidige schnitzel
Meng door het paneermeel wat gedroogde tijm, oregano of knoflookpoeder voor extra smaak.
Parmezaans laagje
Voeg geraspte Parmezaanse kaas toe aan het paneermeel. Geeft een heerlijke hartige crunch.
Pittige schnitzel
Meng wat chilivlokken of cayennepeper door het ei-mengsel voor een licht pittige kick.
Notenkorst
Vervang een deel van het paneermeel door fijngemalen hazelnoten of walnoten.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.