Rode uien inmaken is iets wat ik regelmatig doe als ik te veel uien in huis heb of gewoon zin heb om wat vooruit te werken in de keuken. Het is niet ingewikkeld, je hoeft er geen chef voor te zijn, en het resultaat is altijd de moeite waard. Een paar potten met ingemaakte rode uien in de voorraadkast zijn voor mij net zo onmisbaar als een goed mes of een snijplank. En ik merk het telkens weer: zodra je zelf een keer zo’n pot opent en de geur komt je tegemoet, weet je meteen dat je dit vaker wilt doen.
Wat ik vooral prettig vind aan dit recept, is dat je er alle kanten mee op kunt. De basis is altijd hetzelfde: uien, zuur, wat suiker en zout. Maar je kunt er ook een kruid aan toevoegen dat jij lekker vindt, of wat pit geven met een pepertje. En of je de potten op z’n kop zet of niet, dat hangt af van je deksels. Zelf zet ik ze altijd even op hun kop, maar alleen als ik weet dat het metaal niet aangetast wordt door het zuur. Sommige potten kunnen daar namelijk slecht tegen, en dan is het beter om de pot gewoon rechtop af te laten koelen.

Hoe rode uien inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 250 milliliter
- Bijpassende deksels, liefst zuurvaste
- Grote pan voor de marinade
- Snijplank en scherp mes
- Eventueel een trechter om netjes te gieten
- Keukendoek voor het uitlekken van de potten
Ingrediënten
- 800 gram rode uien
- 500 milliliter natuurazijn of witte wijnazijn
- 300 milliliter water
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels keukenzout
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 2 tot 4 laurierbladeren
Bereiding
1. Voorbereiding
- Steriliseer eerst de potten door ze in kokend water te zetten. Haal ze eruit met een tang en laat ze ondersteboven drogen op een schone doek. Dit voorkomt schimmels of bederf.
2. Inmaken
- Snij de uien in dunne ringen. Probeer de dikte gelijk te houden, dat zorgt voor een gelijkmatige beet. Vul de schone potten met deze ringen, niet helemaal tot aan de rand, maar tot ongeveer één centimeter onder de bovenkant.
- Breng de azijn, het water, de suiker, het zout, de laurier en de peperkorrels samen in een pan aan de kook. Roer tot alles goed is opgelost. Laat het een paar minuten doorkoken. Giet deze hete marinade over de uien in de potten. Zorg dat de uien helemaal onderstaan.
- Sluit de potten direct. Als je zeker weet dat je deksels niet worden aangetast door zuur, kun je ze even ondersteboven zetten voor een betere vacuümsluiting. Doe dit alleen als je weet dat je materiaal daar tegen kan, want sommige deksels gaan anders corroderen.
Hoe lang zijn ingemaakte rode uien houdbaar?
Als je netjes en schoon werkt, kun je ingemaakte rode uien zeker drie tot zes maanden bewaren in een koele, donkere kast. Geopende potten zet je in de koelkast. Daar blijven ze gemakkelijk nog een maand goed. Zorg er altijd voor dat je een schone lepel gebruikt als je wat uit de pot haalt. Zo voorkom je besmetting en bederf.
Vijf variaties en aanpassingen
Mosterdzaad toevoegen
Voeg een theelepel mosterdzaad per pot toe. Dat geeft een subtiele kruidige smaak die goed past bij vleesgerechten.
Verse gember
Een paar plakjes verse gember maken het wat frisser en geven een lichte kick. Zeker lekker bij Aziatische maaltijden.
Rode wijnazijn
Gebruik rode wijnazijn in plaats van natuurazijn voor een zachtere smaak. Dat maakt de uien wat milder.
Dunne plakjes rode peper
Voeg een paar dunne plakjes rode peper toe voor wat pit. Niet overdrijven, maar net genoeg om het spannend te maken.
Kaneelstok
Doe er een stukje kaneelstok bij in de pan. Dat geeft een warm accent, vooral lekker bij stoofgerechten of op een kaasplankje.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.