Rode uien inmaken
Inmaken en wecken

Hoe rode uien inmaken?

Rode uien inmaken is iets wat ik regelmatig doe als ik te veel uien in huis heb of gewoon zin heb om wat vooruit te werken in de keuken. Het is niet ingewikkeld, je hoeft er geen chef voor te zijn, en het resultaat is altijd de moeite waard. Een paar potten met ingemaakte rode uien in de voorraadkast zijn voor mij net zo onmisbaar als een goed mes of een snijplank. En ik merk het telkens weer: zodra je zelf een keer zo’n pot opent en de geur komt je tegemoet, weet je meteen dat je dit vaker wilt doen.

Wat ik vooral prettig vind aan dit recept, is dat je er alle kanten mee op kunt. De basis is altijd hetzelfde: uien, zuur, wat suiker en zout. Maar je kunt er ook een kruid aan toevoegen dat jij lekker vindt, of wat pit geven met een pepertje. En of je de potten op z’n kop zet of niet, dat hangt af van je deksels. Zelf zet ik ze altijd even op hun kop, maar alleen als ik weet dat het metaal niet aangetast wordt door het zuur. Sommige potten kunnen daar namelijk slecht tegen, en dan is het beter om de pot gewoon rechtop af te laten koelen.

klein

Hoe rode uien inmaken?

Rode uien inmaken begint bij het schoonmaken van de potten. Dat klinkt als een bijzaak, maar dat is het niet. Potten die niet goed schoon zijn, bederven je hele werk. Zet ze tien minuten in kokend water, droog ze niet af, maar laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Pel intussen de rode uien en snijd ze in dunne ringen. Je hoeft niet te haasten, juist bij dit soort werk is rust belangrijk. Vervolgens maak je de marinade. Dat doe je met een combinatie van natuurazijn, water, suiker, zout en specerijen. In dit recept gebruik ik peperkorrels en laurier, maar je kunt zelf ook nog mosterdzaad, knoflook of een kaneelstokje toevoegen als je dat lekker vindt. Laat het geheel even goed doorkoken, zodat de smaken samenkomen. Doe dan de uienringen in de potten. Niet te los, maar ook niet helemaal aanduwen. Giet er meteen de kokendhete marinade overheen tot net onder de rand. Doe de deksels erop. Als je zeker weet dat ze bestand zijn tegen zuur, zet je de potten daarna even op z’n kop om een betere afsluiting te krijgen. Zo niet, laat ze dan gewoon rechtop staan en laat ze rustig afkoelen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 250 milliliter
  • Bijpassende deksels, liefst zuurvaste
  • Grote pan voor de marinade
  • Snijplank en scherp mes
  • Eventueel een trechter om netjes te gieten
  • Keukendoek voor het uitlekken van de potten

Ingrediënten
  

  • 800 gram rode uien
  • 500 milliliter natuurazijn of witte wijnazijn
  • 300 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels keukenzout
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 tot 4 laurierbladeren

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Steriliseer eerst de potten door ze in kokend water te zetten. Haal ze eruit met een tang en laat ze ondersteboven drogen op een schone doek. Dit voorkomt schimmels of bederf.

2. Inmaken

  • Snij de uien in dunne ringen. Probeer de dikte gelijk te houden, dat zorgt voor een gelijkmatige beet. Vul de schone potten met deze ringen, niet helemaal tot aan de rand, maar tot ongeveer één centimeter onder de bovenkant.
  • Breng de azijn, het water, de suiker, het zout, de laurier en de peperkorrels samen in een pan aan de kook. Roer tot alles goed is opgelost. Laat het een paar minuten doorkoken. Giet deze hete marinade over de uien in de potten. Zorg dat de uien helemaal onderstaan.
  • Sluit de potten direct. Als je zeker weet dat je deksels niet worden aangetast door zuur, kun je ze even ondersteboven zetten voor een betere vacuümsluiting. Doe dit alleen als je weet dat je materiaal daar tegen kan, want sommige deksels gaan anders corroderen.
Trefwoord Rode uien inmaken

Hoe lang zijn ingemaakte rode uien houdbaar?

Als je netjes en schoon werkt, kun je ingemaakte rode uien zeker drie tot zes maanden bewaren in een koele, donkere kast. Geopende potten zet je in de koelkast. Daar blijven ze gemakkelijk nog een maand goed. Zorg er altijd voor dat je een schone lepel gebruikt als je wat uit de pot haalt. Zo voorkom je besmetting en bederf.

Vijf variaties en aanpassingen

Mosterdzaad toevoegen

Voeg een theelepel mosterdzaad per pot toe. Dat geeft een subtiele kruidige smaak die goed past bij vleesgerechten.

Verse gember

Een paar plakjes verse gember maken het wat frisser en geven een lichte kick. Zeker lekker bij Aziatische maaltijden.

Rode wijnazijn

Gebruik rode wijnazijn in plaats van natuurazijn voor een zachtere smaak. Dat maakt de uien wat milder.

Dunne plakjes rode peper

Voeg een paar dunne plakjes rode peper toe voor wat pit. Niet overdrijven, maar net genoeg om het spannend te maken.

Kaneelstok

Doe er een stukje kaneelstok bij in de pan. Dat geeft een warm accent, vooral lekker bij stoofgerechten of op een kaasplankje.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept