Ga terug
klein

Hoe rode uien inmaken?

Rode uien inmaken begint bij het schoonmaken van de potten. Dat klinkt als een bijzaak, maar dat is het niet. Potten die niet goed schoon zijn, bederven je hele werk. Zet ze tien minuten in kokend water, droog ze niet af, maar laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Pel intussen de rode uien en snijd ze in dunne ringen. Je hoeft niet te haasten, juist bij dit soort werk is rust belangrijk. Vervolgens maak je de marinade. Dat doe je met een combinatie van natuurazijn, water, suiker, zout en specerijen. In dit recept gebruik ik peperkorrels en laurier, maar je kunt zelf ook nog mosterdzaad, knoflook of een kaneelstokje toevoegen als je dat lekker vindt. Laat het geheel even goed doorkoken, zodat de smaken samenkomen. Doe dan de uienringen in de potten. Niet te los, maar ook niet helemaal aanduwen. Giet er meteen de kokendhete marinade overheen tot net onder de rand. Doe de deksels erop. Als je zeker weet dat ze bestand zijn tegen zuur, zet je de potten daarna even op z’n kop om een betere afsluiting te krijgen. Zo niet, laat ze dan gewoon rechtop staan en laat ze rustig afkoelen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 250 milliliter
  • Bijpassende deksels, liefst zuurvaste
  • Grote pan voor de marinade
  • Snijplank en scherp mes
  • Eventueel een trechter om netjes te gieten
  • Keukendoek voor het uitlekken van de potten

Ingrediënten
  

  • 800 gram rode uien
  • 500 milliliter natuurazijn of witte wijnazijn
  • 300 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels keukenzout
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 tot 4 laurierbladeren

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Steriliseer eerst de potten door ze in kokend water te zetten. Haal ze eruit met een tang en laat ze ondersteboven drogen op een schone doek. Dit voorkomt schimmels of bederf.

2. Inmaken

  • Snij de uien in dunne ringen. Probeer de dikte gelijk te houden, dat zorgt voor een gelijkmatige beet. Vul de schone potten met deze ringen, niet helemaal tot aan de rand, maar tot ongeveer één centimeter onder de bovenkant.
  • Breng de azijn, het water, de suiker, het zout, de laurier en de peperkorrels samen in een pan aan de kook. Roer tot alles goed is opgelost. Laat het een paar minuten doorkoken. Giet deze hete marinade over de uien in de potten. Zorg dat de uien helemaal onderstaan.
  • Sluit de potten direct. Als je zeker weet dat je deksels niet worden aangetast door zuur, kun je ze even ondersteboven zetten voor een betere vacuümsluiting. Doe dit alleen als je weet dat je materiaal daar tegen kan, want sommige deksels gaan anders corroderen.
Trefwoord Rode uien inmaken