Rabarbersap maken is iets waar je het voorjaar mee in huis haalt. De zurige frisheid van rabarber laat zich perfect verwerken tot een lichtroze dorstlesser die je zowel warm als koud kunt drinken. Zeker als je de rabarber zelf in de tuin hebt staan of vers kunt krijgen bij een kraam of buurvrouw, is het zonde om er niets mee te doen. Twee flessen rabarbersap zijn zo gemaakt, en het resultaat is verrassend zacht en verfrissend van smaak.
Zelf rabarbersap maken is niet moeilijk, maar je moet wel de tijd nemen om het rustig te laten trekken en het sap goed te zeven. Het is een proces waarbij je de geur van gekookte rabarber en eventueel vanille al gauw door je hele keuken ruikt. Veel heb je niet nodig, en als je eenmaal weet hoe het werkt kun je er eindeloos mee variëren. Met of zonder suiker, met extra kruiden, of juist heel puur.

Hoe rabarbersap maken?
Benodigdheden
- Grote pan
- Schuimspaan of houten lepel
- Zeef of neteldoek
- Trechter
- Twee schone glazen flessen van 750 milliliter
- Lege kom om het sap op te vangen
- Pollepel
- Flessentang of handschoenen om de warme flessen aan te pakken
Ingrediënten
- 1200 gram verse rabarber
- 1 liter water
- 150 tot 200 gram kristalsuiker naar smaak
- 1 vanillestokje of 1 eetlepel vanille-extract optioneel
- Eventueel sap van een halve citroen
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de rabarber grondig en snij de stelen in stukken van twee tot drie centimeter. Verwijder geen schil tenzij deze heel hard is, want daarin zit kleur en smaak.
2. Sap maken
- Doe de stukken rabarber in een grote pan en voeg het water toe. Zet het vuur middelhoog en breng het langzaam aan de kook. Laat dit een kleine twintig minuten zachtjes koken, tot de rabarber uit elkaar valt en het vocht roze kleurt.
- Roer af en toe, maar laat het niet te hard koken. Voeg nu het vanillestokje toe dat je in de lengte hebt opengesneden, of voeg de vanille-extract toe. Laat het geheel nog vijf minuten trekken. Haal daarna de pan van het vuur.
- Zet een zeef op een grote kom en giet het mengsel voorzichtig door de zeef. Druk niet op de pulp, anders wordt het sap troebel. Laat het sap volledig uitlekken. Gooi de pulp weg of gebruik het in gebak of compote.
- Giet het heldere sap terug in de pan en voeg de suiker toe. Roer tot alles is opgelost en voeg eventueel het citroensap toe voor extra frisheid. Breng het sap weer aan de kook en laat het twee minuten zacht doorkoken.
- Zorg intussen dat de flessen goed schoon zijn. Je kunt ze even uitkoken of steriliseren in de oven. Vul de warme flessen met heet sap met behulp van een trechter. Sluit ze direct goed af. Laat ze afkoelen op een theedoek. Bewaar ze daarna op een koele donkere plek.
Hoelang is rabarbersap houdbaar?
Zelfgemaakt rabarbersap is, mits goed heet afgevuld en luchtdicht afgesloten, ongeveer drie tot vier maanden houdbaar op een koele, donkere plek zoals een kelder of voorraadkast. Na openen moet je het sap in de koelkast bewaren en binnen vijf dagen opdrinken.
Vijf variaties en aanpassingen
Zonder suiker
Laat de suiker achterwege en gebruik alleen citroensap. Zo krijg je een strak zuur sapje dat goed werkt als basis voor cocktails of limonade.
Met aardbeien
Voeg in de laatste vijf minuten van het koken een handvol aardbeien toe voor een zachtere, zoetere smaak.
Met munt
Laat wat verse munt meetrekken tijdens het afkoelen van het sap voor een frisse twist.
Met honing
Vervang de suiker door honing. Voeg deze pas toe als het sap iets is afgekoeld, zodat de honing niet zijn smaak verliest.
Met kaneel
Laat een stukje kaneelstok meekoken voor een verwarmende ondertoon die goed past bij koud weer.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.