Ga terug
klein

Hoe rabarbersap maken?

Rabarbersap maken doe je door de rabarber in stukken te snijden, te koken met water, en daarna het sap te zeven en op smaak te brengen met suiker. Je kunt het vervolgens in glazen flessen bewaren, warm afgevuld en goed afgesloten. Je bepaalt zelf of je een zachte smaak wilt met een vanillestokje of juist een frisse toon met citroen. Laat het sap altijd even rusten voordat je het bottelt, zodat de smaak zich goed kan zetten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 27 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 47 minuten
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 62 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Schuimspaan of houten lepel
  • Zeef of neteldoek
  • Trechter
  • Twee schone glazen flessen van 750 milliliter
  • Lege kom om het sap op te vangen
  • Pollepel
  • Flessentang of handschoenen om de warme flessen aan te pakken

Ingrediënten
  

  • 1200 gram verse rabarber
  • 1 liter water
  • 150 tot 200 gram kristalsuiker naar smaak
  • 1 vanillestokje of 1 eetlepel vanille-extract optioneel
  • Eventueel sap van een halve citroen

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de rabarber grondig en snij de stelen in stukken van twee tot drie centimeter. Verwijder geen schil tenzij deze heel hard is, want daarin zit kleur en smaak.

2. Sap maken

  • Doe de stukken rabarber in een grote pan en voeg het water toe. Zet het vuur middelhoog en breng het langzaam aan de kook. Laat dit een kleine twintig minuten zachtjes koken, tot de rabarber uit elkaar valt en het vocht roze kleurt.
  • Roer af en toe, maar laat het niet te hard koken. Voeg nu het vanillestokje toe dat je in de lengte hebt opengesneden, of voeg de vanille-extract toe. Laat het geheel nog vijf minuten trekken. Haal daarna de pan van het vuur.
  • Zet een zeef op een grote kom en giet het mengsel voorzichtig door de zeef. Druk niet op de pulp, anders wordt het sap troebel. Laat het sap volledig uitlekken. Gooi de pulp weg of gebruik het in gebak of compote.
  • Giet het heldere sap terug in de pan en voeg de suiker toe. Roer tot alles is opgelost en voeg eventueel het citroensap toe voor extra frisheid. Breng het sap weer aan de kook en laat het twee minuten zacht doorkoken.
  • Zorg intussen dat de flessen goed schoon zijn. Je kunt ze even uitkoken of steriliseren in de oven. Vul de warme flessen met heet sap met behulp van een trechter. Sluit ze direct goed af. Laat ze afkoelen op een theedoek. Bewaar ze daarna op een koele donkere plek.
Trefwoord Rabarbersap maken