Hoe rabarbersap maken?
Rabarbersap maken doe je door de rabarber in stukken te snijden, te koken met water, en daarna het sap te zeven en op smaak te brengen met suiker. Je kunt het vervolgens in glazen flessen bewaren, warm afgevuld en goed afgesloten. Je bepaalt zelf of je een zachte smaak wilt met een vanillestokje of juist een frisse toon met citroen. Laat het sap altijd even rusten voordat je het bottelt, zodat de smaak zich goed kan zetten.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 27 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 47 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 62 kcal
Grote pan
Schuimspaan of houten lepel
Zeef of neteldoek
Trechter
Twee schone glazen flessen van 750 milliliter
Lege kom om het sap op te vangen
Pollepel
Flessentang of handschoenen om de warme flessen aan te pakken
- 1200 gram verse rabarber
- 1 liter water
- 150 tot 200 gram kristalsuiker naar smaak
- 1 vanillestokje of 1 eetlepel vanille-extract optioneel
- Eventueel sap van een halve citroen
2. Sap maken
Doe de stukken rabarber in een grote pan en voeg het water toe. Zet het vuur middelhoog en breng het langzaam aan de kook. Laat dit een kleine twintig minuten zachtjes koken, tot de rabarber uit elkaar valt en het vocht roze kleurt.
Roer af en toe, maar laat het niet te hard koken. Voeg nu het vanillestokje toe dat je in de lengte hebt opengesneden, of voeg de vanille-extract toe. Laat het geheel nog vijf minuten trekken. Haal daarna de pan van het vuur.
Zet een zeef op een grote kom en giet het mengsel voorzichtig door de zeef. Druk niet op de pulp, anders wordt het sap troebel. Laat het sap volledig uitlekken. Gooi de pulp weg of gebruik het in gebak of compote.
Giet het heldere sap terug in de pan en voeg de suiker toe. Roer tot alles is opgelost en voeg eventueel het citroensap toe voor extra frisheid. Breng het sap weer aan de kook en laat het twee minuten zacht doorkoken.
Zorg intussen dat de flessen goed schoon zijn. Je kunt ze even uitkoken of steriliseren in de oven. Vul de warme flessen met heet sap met behulp van een trechter. Sluit ze direct goed af. Laat ze afkoelen op een theedoek. Bewaar ze daarna op een koele donkere plek.
Trefwoord Rabarbersap maken