Rabarber limonade maken
Sap & smoothie

Rabarber limonade maken

Rabarber limonade maken is iets wat ik elk voorjaar opnieuw doe, zodra de eerste stengels rood en sappig genoeg zijn. Er is iets verfrissends aan die zachte zurigheid van rabarber, en als je het mengt met citroen en een beetje suiker krijg je een drank die je het liefst met twee flessen tegelijk inschenkt. Je proeft echt de lente in elk glas.

Het fijne aan zelfgemaakte rabarber limonade is dat je zelf bepaalt hoe zoet of zuur hij wordt. Bovendien weet je precies wat erin zit: geen kleurstoffen, geen kunstmatige aroma’s, gewoon rabarber, citroen, suiker en water. Als je net geplukte rabarber gebruikt, heb je een drankje dat niet alleen dorstlessend is, maar ook vol smaak en karakter zit.

klein

Hoe rabarber limonade maken?

Voor rabarber limonade maken, kook je de rabarber eerst tot moes en giet je het sap door een fijne zeef. Dit sap meng je vervolgens met versgeperst citroensap en suiker. Daarna laat je alles goed afkoelen voordat je het in flessen doet. In de koelkast kun je het dan enkele dagen bewaren. Deze rabarber limonade is heerlijk op warme dagen, met wat ijsklontjes en een takje munt.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Drinken
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 41 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Fijne zeef (of kaasdoek)
  • Grote kom
  • fles of kan van minstens 1 liter
  • Trechter
  • flesborstel (om de flessen vooraf goed schoon te maken)

Ingrediënten
  

  • 500 gram rabarber vers, gewassen en in stukken gesneden
  • 150 gram suiker
  • 1 liter water
  • sap van 2 citroenen ongeveer 100 milliliter
  • eventueel wat citroenrasp voor extra frisheid

Bereiding
 

1. Limonade maken

  • Doe de stukken rabarber samen met het water in een grote pan. Breng het geheel rustig aan de kook en laat het dan zachtjes pruttelen voor ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. De rabarber valt dan uit elkaar tot moes, en dat is precies wat je wilt. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Zet een grote kom klaar en leg daar een fijne zeef overheen. Giet het rabarbermengsel voorzichtig in de zeef. Laat het sap rustig uitlekken, zonder te duwen of te persen, want dat maakt de limonade troebel. Dit uitlekken kan makkelijk een kwartier duren. Als het sap is opgevangen, kun je de moes wegdoen of gebruiken in gebak of yoghurt.
  • Voeg nu de suiker toe aan het nog warme sap en roer tot het volledig is opgelost. Voeg daarna het citroensap toe en eventueel een beetje rasp van de citroenschil voor extra aroma. Laat het geheel nu volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de limonade daarna met behulp van een trechter in goed schoongemaakte flessen. Zet ze in de koelkast en laat ze nog even koud worden voor je serveert.
Trefwoord Rabarber limonade maken

Hoelang is rabarber limonade houdbaar?

Als je de flessen goed schoon hebt gemaakt en de limonade gekoeld bewaart, is deze zeker vijf tot zeven dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik bij voorkeur glazen flessen met een schroefdop of een beugelsluiting. Controleer altijd de geur en smaak voor gebruik. Wil je het langer bewaren, dan kun je de limonade ook invriezen in porties.

Vijf variaties en aanpassingen

Verse munt toevoegen

Voeg een handje verse munt toe tijdens het koken van de rabarber voor een kruidige, frisse twist.

Bruisend mineraalwater

Vervang de helft van het water door bruisend mineraalwater vlak voor het serveren voor een sprankelende limonade.

Honing

Gebruik honing in plaats van suiker voor een zachtere, bloemige zoetheid.

Aardbeien

Meng de rabarber met aardbeien tijdens het koken voor een fruitiger smaak en mooiere kleur.

Verse gember

Voeg een stukje verse gember toe aan het kookwater voor een pittige ondertoon.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept