Pizzadeeg invriezen is een simpele, maar effectieve manier om altijd een basis voor een verse pizza in huis te hebben. Als je toch een keer zelf deeg maakt, kun je gerust een dubbele of zelfs driedubbele portie maken en de rest invriezen. Zo hoef je op een later moment alleen maar het deeg te laten ontdooien en ben je in no-time klaar voor een zelfgemaakte pizza.
Het invriezen van pizzadeeg is vooral handig als je vaak zelf kookt, maar niet telkens opnieuw alles wilt afwegen, mengen en kneden. Zeker op drukke dagen biedt het uitkomst. Pizzadeeg kun je namelijk prima invriezen zonder dat de structuur of smaak verloren gaat, mits je het goed doet. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dat aanpakt.

Hoe pizzadeeg invriezen?
Benodigdheden
- Een vriezer met minimaal vier sterren (–18 °C)
- Plasticfolie of diepvrieszakjes
- Diepvriesdoos
- Evt. een label of wat plakband om de datum op te schrijven
- Een beetje bloem om te bestuiven
Ingrediënten
- Pizzadeeg
Bereiding
- Laat het vers gemaakte pizzadeeg eerst volledig rijzen, tot het volume verdubbeld is. Dit duurt meestal één tot anderhalf uur, afhankelijk van de temperatuur in huis. Bestuif je werkblad licht met bloem, druk het deeg zachtjes plat om de lucht eruit te halen, en verdeel het in porties van ongeveer tweehonderdvijftig gram per pizza.
- Vorm elke portie tot een bol en bestrooi die licht met bloem tegen het plakken. Verpak de bollen afzonderlijk in plasticfolie of stop ze in diepvrieszakjes. Druk daarbij zoveel mogelijk lucht uit de verpakking. Voor extra bescherming tegen vriesbrand kun je ze vervolgens nog in een luchtdichte diepvriesdoos bewaren. Schrijf de datum erop en leg ze direct in de vriezer.
- Als je het pizzadeeg later wilt gebruiken, haal je het de avond ervoor uit de vriezer en leg je het in de koelkast. Laat het daarna een uur op kamertemperatuur komen. Zo wordt het weer soepel en makkelijk uit te rollen.
Hoelang kun je pizzadeeg bewaren?
In de vriezer blijft pizzadeeg ongeveer drie maanden goed, zolang het luchtdicht verpakt is. Na die periode neemt de werking van de gist wat af en kan het deeg minder goed rijzen. De smaak en structuur veranderen dan ook een beetje, hoewel het nog steeds bruikbaar is. In de koelkast kun je ontdooid pizzadeeg maximaal vierentwintig uur bewaren. Daarna moet je het echt verwerken.
Vijf variaties en aanpassingen
Pizzabroodjes maken
Gebruik een bolletje ingevroren deeg om gevulde pizzabroodjes te maken. Rol het uit, vul met mozzarella, tomaat en pesto en vouw het dicht.
Focaccia bakken
Laat het deeg na ontdooien nog een keer rijzen en druk het dan in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en zeezout voor een simpele focaccia.
Hartige taartbodem
Pizzadeeg werkt ook als bodem voor een hartige taart. Bak het voor in de oven en vul het daarna met groenten, ei en room.
Platbrood in de pan
Je kunt van ontdooid pizzadeeg kleine bolletjes rollen en die platdrukken. Bak ze in een droge koekenpan tot er bruine plekjes op verschijnen.
Mini pizza’s voor kinderen
Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit. Laat kinderen hun eigen toppings kiezen en bak ze kort in de oven.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.