Hoe pizzadeeg invriezen?
Pizzadeeg invriezen begint bij het juiste moment kiezen. Het beste is om dit te doen nadat je het deeg gekneed en heeft laten rijzen. Zodra het deeg zijn volume heeft verdubbeld, kun je het invriezen. Dat is namelijk het moment waarop de gist zijn werk al gedaan heeft, en dat voorkomt dat het deeg later een te sterke of zure smaak ontwikkelt. Verdeel het gerezen deeg in porties die je later per stuk kunt gebruiken. Meestal is een bolletje van ongeveer tweehonderdvijftig gram geschikt voor één pizza. Vorm van elke portie een bol, bestrooi deze lichtjes met bloem en wikkel ze strak in met plasticfolie of een diepvrieszakje. Druk de lucht goed uit de verpakking, en leg de bolletjes pizzadeeg vervolgens in een vriesdoos of op een dienblad in de vriezer. Na een paar uur zijn ze hard en kun je ze eventueel stapelen.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 10 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 Portie
calorieën 265 kcal
Een vriezer met minimaal vier sterren (–18 °C)
Plasticfolie of diepvrieszakjes
Diepvriesdoos
Evt. een label of wat plakband om de datum op te schrijven
Een beetje bloem om te bestuiven
Laat het vers gemaakte pizzadeeg eerst volledig rijzen, tot het volume verdubbeld is. Dit duurt meestal één tot anderhalf uur, afhankelijk van de temperatuur in huis. Bestuif je werkblad licht met bloem, druk het deeg zachtjes plat om de lucht eruit te halen, en verdeel het in porties van ongeveer tweehonderdvijftig gram per pizza.
Vorm elke portie tot een bol en bestrooi die licht met bloem tegen het plakken. Verpak de bollen afzonderlijk in plasticfolie of stop ze in diepvrieszakjes. Druk daarbij zoveel mogelijk lucht uit de verpakking. Voor extra bescherming tegen vriesbrand kun je ze vervolgens nog in een luchtdichte diepvriesdoos bewaren. Schrijf de datum erop en leg ze direct in de vriezer.
Als je het pizzadeeg later wilt gebruiken, haal je het de avond ervoor uit de vriezer en leg je het in de koelkast. Laat het daarna een uur op kamertemperatuur komen. Zo wordt het weer soepel en makkelijk uit te rollen.
Trefwoord Pizzadeeg invriezen