Papaja konfijten
Konfijten

Papaja konfijten

Papaja konfijten is een oude techniek waarmee je tropisch fruit kunt omtoveren tot een zoete lekkernij die maandenlang houdbaar blijft. In veel culturen is het konfijten van fruit een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Toch is het in Nederland nog steeds iets bijzonders. Zeker als het gaat om papaja. Dit exotische fruit is van zichzelf al sappig en friszoet, maar wanneer je het konfijt, verandert de structuur compleet. Het wordt stevig, glanzend en krijgt een diepere smaak die perfect past bij desserts, koekjes, brood en zelfs bij pittige gerechten als tegenhanger.

Wat deze techniek zo aantrekkelijk maakt, is dat je er nauwelijks ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt. En je weet precies wat er in zit. Geen kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen, maar gewoon fruit, suiker, water en wat geduld. In deze handleiding leg ik stap voor stap uit hoe je zelf papaja kunt konfijten. Het kost wat tijd, maar het resultaat is iedere keer weer het wachten waard. Je keuken zal dagenlang heerlijk ruiken en je hebt daarna potten vol gekonfijte papaja waar je eindeloos mee kunt variëren.

klein

Hoe papaja konfijten?

Zelf papaja konfijten is niet alleen leuk om te doen, het geeft je ook de controle over smaak, textuur en ingrediënten. Geen onherkenbare blokjes uit de winkel meer, maar échte gekonfijte papaja uit je eigen keuken. Een voorraadje in de kast is altijd handig, en eenmaal gemaakt weet je zeker dat je dit vaker gaat doen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Drogen 8 uur
Totale tijd 10 uur 30 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 299 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of schuimspaan
  • Snijplank en scherp mes
  • Schone glazen potten met deksel of weckpotten
  • Zeef
  • Schone theedoek
  • Bakpapier of droogrekje

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram papaja geschild en zonder zaden
  • 1 kilogram kristalsuiker
  • 1 liter water
  • sap van 1 citroen

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Schil de papaja en snij hem in de lengte doormidden. Verwijder alle zaden met een lepel. Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Spoel de blokjes kort af onder koud water en laat ze uitlekken.

2. Siroop maken

  • Breng het water aan de kook in een grote pan. Voeg de kristalsuiker en het citroensap toe. Roer tot alles volledig is opgelost en je een heldere siroop hebt.

3. Papaja toevoegen

  • Voeg de papajastukjes voorzichtig toe aan de kokende siroop. Laat dit geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer af en toe heel voorzichtig om breken te voorkomen.

4. Trekken en rusten

  • Zet het vuur uit en dek de pan af met een schone theedoek of deksel. Laat het geheel een nacht op het aanrecht staan, zodat de siroop goed in de papaja kan trekken.

5. Herhalen

  • De volgende dag verwarm je de inhoud opnieuw tot net onder het kookpunt. Laat het weer 30 minuten trekken. Doe dit proces minstens drie dagen op rij. Hoe vaker je het herhaalt, hoe beter de gekonfijte papaja zal worden.

6. Afgieten en drogen

  • Giet de papaja voorzichtig af met een zeef. Laat goed uitlekken en verdeel de stukjes op bakpapier of een droogrekje. Laat ze aan de lucht drogen of zet ze in een oven op 60 graden met de ovendeur op een kier. Dit duurt minimaal acht uur, soms langer. Ze moeten stevig en droog aanvoelen, maar nog wel buigzaam zijn.

7. Bewaren

  • Laat alles goed afkoelen en bewaar de gekonfijte papaja in schone, luchtdichte potten. Je kunt ze eventueel door fijne suiker rollen voor extra bescherming.
Trefwoord Papaja konfijten

Hoelang is gekonfijte papaja houdbaar?

Gekonfijte papaja bewaar je het best buiten de koelkast. Kies voor een koele, droge plek zonder direct zonlicht. De koelkast is niet aan te raden omdat de luchtvochtigheid daar hoger is, waardoor de papaja alsnog zacht of taai kan worden. In goed afgesloten potten is de gekonfijte papaja tot zes maanden houdbaar. Als je een vacuümpomp hebt, kun je zelfs denken aan negen maanden of langer. Controleer bij gebruik altijd of er geen schimmel of vreemde geur is ontstaan.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruiden toevoegen

Voeg tijdens het konfijten een kaneelstokje, een steranijs of een stukje vanille toe aan de siroop. Zo geef je de papaja een subtiele smaaktoevoeging.

Met limoen of sinaasappel

Vervang het citroensap eens door limoensap of sinaasappelsap. De citrusfrisheid blijft, maar het aroma verandert mee.

Papaja in reepjes of dunne plakjes

In plaats van blokjes kun je ook dunne reepjes of plakjes snijden. Die drogen sneller en zijn handig als decoratie op taart of pudding.

In chocolade dompelen

Gedroogde stukjes gekonfijte papaja kun je door gesmolten pure chocolade halen en laten uitharden op bakpapier. Heerlijk als traktatie of bij koffie.

Langer konfijten voor glanzend effect

Als je het proces van verwarmen en rusten een paar dagen langer volhoudt (tot wel zeven keer), krijg je gekonfijte papaja met een bijna glasachtig laagje. Mooi voor luxe toepassingen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept