Ga terug
klein

Hoe papaja konfijten?

Zelf papaja konfijten is niet alleen leuk om te doen, het geeft je ook de controle over smaak, textuur en ingrediënten. Geen onherkenbare blokjes uit de winkel meer, maar échte gekonfijte papaja uit je eigen keuken. Een voorraadje in de kast is altijd handig, en eenmaal gemaakt weet je zeker dat je dit vaker gaat doen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Drogen 8 uur
Totale tijd 10 uur 30 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 299 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of schuimspaan
  • Snijplank en scherp mes
  • Schone glazen potten met deksel of weckpotten
  • Zeef
  • Schone theedoek
  • Bakpapier of droogrekje

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram papaja geschild en zonder zaden
  • 1 kilogram kristalsuiker
  • 1 liter water
  • sap van 1 citroen

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Schil de papaja en snij hem in de lengte doormidden. Verwijder alle zaden met een lepel. Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Spoel de blokjes kort af onder koud water en laat ze uitlekken.

2. Siroop maken

  • Breng het water aan de kook in een grote pan. Voeg de kristalsuiker en het citroensap toe. Roer tot alles volledig is opgelost en je een heldere siroop hebt.

3. Papaja toevoegen

  • Voeg de papajastukjes voorzichtig toe aan de kokende siroop. Laat dit geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer af en toe heel voorzichtig om breken te voorkomen.

4. Trekken en rusten

  • Zet het vuur uit en dek de pan af met een schone theedoek of deksel. Laat het geheel een nacht op het aanrecht staan, zodat de siroop goed in de papaja kan trekken.

5. Herhalen

  • De volgende dag verwarm je de inhoud opnieuw tot net onder het kookpunt. Laat het weer 30 minuten trekken. Doe dit proces minstens drie dagen op rij. Hoe vaker je het herhaalt, hoe beter de gekonfijte papaja zal worden.

6. Afgieten en drogen

  • Giet de papaja voorzichtig af met een zeef. Laat goed uitlekken en verdeel de stukjes op bakpapier of een droogrekje. Laat ze aan de lucht drogen of zet ze in een oven op 60 graden met de ovendeur op een kier. Dit duurt minimaal acht uur, soms langer. Ze moeten stevig en droog aanvoelen, maar nog wel buigzaam zijn.

7. Bewaren

  • Laat alles goed afkoelen en bewaar de gekonfijte papaja in schone, luchtdichte potten. Je kunt ze eventueel door fijne suiker rollen voor extra bescherming.
Trefwoord Papaja konfijten