Kiwi limonade maken
Sap & smoothie

Kiwi limonade maken

Kiwi limonade maken is een frisse bezigheid die je keuken in één klap vult met het zachte, kruidige aroma van kiwi en het sprankelende karakter van citroen. Deze drank is niet alleen dorstlessend, maar ook bijzonder geschikt voor warme dagen waarop je iets huisgemaakts wilt drinken dat nét even anders is. Geen gekochte siroop, geen kunstmatige smaakstoffen, maar gewoon vers fruit, water en een beetje geduld.

Wat deze kiwi limonade zo aantrekkelijk maakt, is de balans tussen het zachte vruchtvlees van de kiwi en de uitgesproken zurigheid van versgeperste citroenen. Door de toevoeging van een lichte suikersiroop en ijskoud water ontstaat een drank die zowel volwassenen als kinderen aanspreekt. Je maakt het in een handomdraai, en je weet precies wat erin zit.

klein

Hoe kiwi limonade maken?

Kiwi limonade maken, begin met rijpe kiwi’s die je schilt en fijnmaakt. Het sap wordt gemengd met citroensap en een zelfgemaakte suikersiroop. Daarna voeg je koud water toe en laat je het geheel goed koelen. Door het zeven van het mengsel krijg je een heldere limonade zonder stukjes, maar je kunt er ook voor kiezen om het iets dikker te houden voor een meer smoothie-achtige ervaring.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang Drinken
Keuken Nieuw-Zeeland
Porties 2 Flesjes
calorieën 50 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Citruspers
  • Steelpan
  • Lepel of garde
  • Fijne zeef
  • Schone flessen van 500 milliliter
  • Trechter
  • Maatbeker
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 300 gram rijpe kiwi’s
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 milliliter versgeperst citroensap ongeveer 4 grote citroenen
  • 600 milliliter koud water
  • Optioneel: paar takjes munt of schijfjes limoen voor extra frisheid

Bereiding
 

1. Limonade maken

  • Begin met het schillen van de kiwi’s. Snij ze in grove stukken en doe ze in een maatbeker of kom. Gebruik een staafmixer of blender om het vruchtvlees helemaal fijn te maken tot een gladde massa. Zet dit even apart.
  • Pers de citroenen uit en meet ongeveer 200 milliliter sap af. Voeg dit toe aan de kiwi.
  • Breng in een klein steelpannetje de kristalsuiker samen met 100 milliliter water aan de kook. Roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat deze suikersiroop vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng nu het kiwipuree en citroensap met de afgekoelde suikersiroop en het resterende koude water (ongeveer 500 milliliter). Roer het geheel goed door. Proef even of het zoet genoeg is naar jouw smaak. Je kunt eventueel nog wat extra suiker toevoegen als je het wat minder zuur wilt.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef in een grote kom of maatbeker. Duw met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk sap door de zeef. Dit zorgt ervoor dat de drank helder wordt, zonder pitjes of vezels.
  • Gebruik een trechter om de limonade over te gieten in schone flessen. Sluit ze goed af en zet ze direct in de koelkast.
  • Laat de kiwi limonade minimaal twee uur goed koud worden voordat je serveert. Serveer met ijsblokjes en eventueel een schijfje limoen of takje munt in het glas.
Trefwoord Kiwi limonade maken

Hoelang is kiwi limonade houdbaar?

De kiwi limonade blijft in de koelkast ongeveer drie dagen goed. Zorg ervoor dat je schone flessen gebruikt en de limonade altijd koel bewaart. Schud de fles even voor gebruik, zeker als je hebt gekozen om de drank niet te zeven. Als je de suikersiroop weggelaten hebt of sterk verminderd, drink het dan binnen 24 uur op.

Vijf variaties en aanpassingen

Sinaasappelsap

Vervang de helft van het citroensap door sinaasappelsap voor een zachtere, zoetere smaak

Verse munt

Voeg een paar verse muntblaadjes toe aan de blender voor een extra frisse draai

Bruisend

Maak het bruisend door in plaats van plat water bruisend mineraalwater te gebruiken

Gember toevoegen

Voeg wat verse gember toe aan de suikersiroop tijdens het koken voor een pittige toets

Honing

Gebruik honing in plaats van kristalsuiker voor een mildere, bloemige zoetheid

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept