Kaki drogen is een eenvoudige en natuurlijke manier om deze heerlijke vrucht veel langer houdbaar te maken. Door kaki langzaam te drogen, concentreert de smaak zich en wordt het vruchtvlees heerlijk zacht en zoet. Gedroogde kaki is perfect als gezonde snack, een toevoeging aan muesli of zelfs als decoratie bij een dessert. Je hebt er niet veel voor nodig, alleen wat geduld en een beetje aandacht. Dit recept richt zich volledig op het drogen van kaki, dus niet op bakken of koken, en is bedoeld om je stap voor stap te laten zien hoe je het zelf thuis kunt doen.

Hoe kaki drogen?
Benodigdheden
- Schoon, scherp mesje
- Snijplank
- Bakpapier
- Bakplaat of droogrekje
- Oven of droogoven
- Schone glazen potten of luchtdichte bakjes voor bewaren
Ingrediënten
- Kaki’s bij voorkeur rijp maar nog stevig
Bereiding
1. Voorbereiding
- Gebruik kaki’s die rijp zijn, maar nog stevig aanvoelen. Als ze al te zacht zijn, kunnen ze tijdens het drogen uit elkaar vallen. Was de kaki’s grondig onder koud water en droog ze daarna voorzichtig af met een schone doek. Snij de kroontjes en steeltjes eraf.
- Snij de kaki’s vervolgens in gelijkmatige plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Probeer ze allemaal ongeveer even dik te maken zodat ze gelijkmatig drogen. Leg de plakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat of droogrekje. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen.
2. Drogen
- Verwarm de oven voor op ongeveer zestig graden Celsius. Schuif de bakplaat in de oven en laat de deur een klein beetje openstaan zodat het vocht kan ontsnappen. Gebruik eventueel een houten lepel om de deur op een kier te houden. Droog de kaki’s in zes tot tien uur, afhankelijk van de dikte van de plakjes en de vochtigheid van de vrucht. Draai de plakjes na drie tot vier uur voorzichtig om zodat beide kanten gelijkmatig drogen. Controleer af en toe of ze al naar wens zijn. Ze zijn klaar als ze soepel maar niet plakkerig aanvoelen.
- Als je een droogoven gebruikt, volg dan dezelfde stappen. Stel de droogoven in op zestig graden Celsius en droog de kaki’s acht tot twaalf uur. Ook hier kun je halverwege de plakjes omdraaien voor een nog beter resultaat.
- Laat de gedroogde kaki’s volledig afkoelen voordat je ze opbergt. Bewaar ze in een schone glazen pot of luchtdichte bak, op een koele en donkere plek.
Hoelang is gedroogde kaki houdbaar?
Gedroogde kaki’s zijn, mits goed bewaard, ongeveer zes maanden houdbaar. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze in een pot doet, om schimmelvorming te voorkomen. Controleer de potten af en toe op vocht of bederf en gebruik altijd een droge lepel als je eruit pakt.
Vijf variaties en aanpassingen
Mix met andere vruchten
Droog kaki samen met plakjes appel of peer voor een lekkere vruchtenmix.
Met kaneel
Strooi voor het drogen een beetje kaneel over de plakjes voor een warme, kruidige smaak.
Met citroen
Besprenkel de plakjes licht met citroensap om de kleur mooier te houden en een frisse toets toe te voegen.
Dikker snijden
Maak dikkere plakjes voor een meer taaie, kauwbare structuur.
Puree maken
Pureer de gedroogde kaki’s en gebruik ze als natuurlijke zoetstof in baksels.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.