Goji bessen drogen is een eenvoudige en natuurlijke manier om deze voedzame bessen lang houdbaar te maken zonder hun bijzondere eigenschappen te verliezen. Wie ze zelf teelt of een grote hoeveelheid vers heeft weten te bemachtigen, doet er goed aan om te leren hoe je ze op de juiste manier kunt drogen. Dat kan met een voedseldroger, een gewone oven of zelfs in de zon, als het weer het toelaat. Gedroogde goji bessen zijn geconcentreerd van smaak en kunnen maandenlang worden bewaard, ideaal dus voor in de voorraadkast.
Je hoeft niet veel ervaring te hebben in het conserveren van voedsel om goji bessen succesvol te kunnen drogen. Het belangrijkste is dat je weet waarop je moet letten: de juiste temperatuur, voldoende luchtcirculatie, en een gelijkmatige spreiding van de bessen. Ook hygiëne speelt een rol, want je wilt voorkomen dat er tijdens het droogproces schimmel ontstaat. In dit recept leer je stap voor stap hoe je dit aanpakt en wat je nodig hebt.

Hoe goji bessen drogen?
Benodigdheden
- Een schone keukendoek of keukenpapier
- Een droogrekje, ovenrooster of bakplaat
- Eventueel bakpapier
- Een voedseldroger of oven
- Een schone glazen pot of goed afsluitbaar blik
- Etiket met droogdatum
Ingrediënten
- Vierhonderd gram verse goji bessen
Bereiding
1. Verspreiden van de bessen
- Leg de goji bessen in één enkele laag op een droogrekje, bakplaat met bakpapier of een ovenrooster. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken en voldoende lucht krijgen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en zorgt voor een gelijkmatige droging.
2. Drogen
Voedseldroger
- Zet de voedseldroger aan op veertig tot vijftig graden Celsius. Laat de bessen ongeveer acht tot twaalf uur drogen, afhankelijk van de grootte en het vochtgehalte. Kijk en voel regelmatig of ze al stevig maar buigzaam aanvoelen. Droog langer als ze nog vochtig zijn.
Oven
- Heb je geen voedseldroger, gebruik dan je oven op de laagste stand. Zet de ovendeur een klein stukje open met een houten lepel zodat het vocht kan ontsnappen. Laat ze acht tot tien uur drogen. Keer ze halverwege een keer om zodat alle kanten gelijkmatig drogen.
3. Laten afkoelen en controleren
- Haal de gedroogde bessen uit de oven of voedseldroger en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Controleer met je vingers of ze vanbinnen echt droog aanvoelen. Ze moeten licht taai zijn, maar niet nat of papperig. Een paar uur nadoren op het aanrecht kan geen kwaad.
4. Bewaren in potten
- Doe de volledig afgekoelde en droge bessen in een goed afsluitbare glazen pot of blik. Label de pot met de droogdatum. Bewaar ze op een droge, donkere plek, zoals een keukenkast of voorraadkast.
Hoelang zijn gedroogde goji bessen houdbaar?
Als je de goji bessen goed hebt gedroogd en luchtdicht hebt opgeborgen, blijven ze zeker zes tot twaalf maanden goed. Bewaar ze op een droge, koele plek, bij voorkeur donker, zoals in een keukenkast of voorraadkast. Als je ze in de koelkast bewaart, let dan op condensvorming. In de vriezer blijven ze nóg langer goed, tot wel anderhalf jaar, maar dat is alleen zinvol als je echt grote hoeveelheden hebt. Haal bij gebruik telkens de hoeveelheid uit de pot die je nodig hebt en sluit de pot meteen weer af.
Vijf variaties en aanpassingen
Met kaneelpoeder
Rol de natte bessen vóór het drogen lichtjes door een mengsel van kaneelpoeder en een snufje zout. Dit geeft een kruidige twist, ideaal voor gebruik in yoghurt of zelfgemaakte muesli.
Met sinaasappelschil
Meng de bessen voor het drogen met geraspte sinaasappelschil. De etherische oliën trekken in de bessen en geven een frisse, fruitige smaak die goed combineert met thee.
Met rozemarijn of tijm
Als je van hartige smaken houdt, kun je de bessen mengen met wat verse kruiden. Dit is bijzonder geschikt als je de gedroogde bessen later in stoofschotels of couscous gebruikt.
Gedroogd tot knapperig
Droog ze langer en iets warmer (vijftig tot zestig graden Celsius) tot ze knapperig worden. Deze versie is heerlijk als snack of als topping op salades.
Geweekte droging
Laat de goji bessen eerst een paar uur weken in citroensap of kruidenthee, droog ze daarna pas. Zo krijgen ze een diepere smaak en blijven ze iets zachter van structuur na het drogen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.