Frambozenjam zonder suiker maken
Jam, chutney, marmelade

Frambozenjam zonder suiker maken

Frambozenjam zonder suiker maken is iets waar ik elk jaar opnieuw naar uitkijk, zeker wanneer de struiken in de tuin overlopen van het fruit. Het is een pure vorm van conserveren waarbij je de volle smaak van de framboos bewaart, zonder dat je daar kilo’s geraffineerde suiker aan hoeft toe te voegen. Wat je proeft, is puur fruit, met soms een beetje citroen voor de frisheid en eventueel een geleermiddel om de boel mooi te laten opstijven.

Wie zelf jam maakt, weet dat het niet alleen draait om de smaak maar ook om hoe je het bewaart. Die warme, pas gevulde potten die je dan op hun kop zet op het aanrecht… dat ritueel is niet alleen nostalgisch, maar helpt ook bij het creëren van een vacuüm. Toch is dat optioneel. En belangrijk om te weten: sommige goedkope potdeksels zijn niet zuurbestendig, en kunnen bij contact met het warme fruit beschadigen of zelfs gaan lekken. Investeer in goede deksels als je veilig op de kop wilt zetten.

klein

Hoe frambozenjam zonder suiker maken?

Frambozenjam zonder suiker maken vraagt iets meer aandacht dan een klassieke jam met geleisuiker, maar het is zeker niet ingewikkeld. Omdat je geen conserverende werking van suiker hebt, moet je werken met voldoende zuur of een natuurlijk verdikkingsmiddel, zoals agar agar of appelpectine. Zorg er ook voor dat je heel hygiënisch werkt, zodat je jam zo lang mogelijk houdbaar blijft.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Kleine steelpan voor de agar agar
  • Keukenweegschaal
  • Schuimspaan
  • Lepel en garde
  • Schone glazen potten met passende deksels
  • Trechter of soeplepel
  • Eventueel een weckpotten- of jamtrechter

Ingrediënten
  

  • 1000 gram verse frambozen eventueel diepvries, goed ontdooid en uitgelekt
  • 1 citroen sap en rasp
  • 6 gram agar agar of 15 gram appelpectine
  • 100 milliliter water
  • Optioneel: 1 eetlepel honing of dadelstroop voor wie iets zoeter wil
  • Optioneel: halve appel geraspt voor extra pectine

Bereiding
 

1. Voorbereiding en jam maken

  • Was de frambozen kort onder koud water en laat ze goed uitlekken. Doe ze vervolgens in een ruime kookpan samen met het citroensap en de rasp. Verwarm langzaam op laag vuur zodat het sap zich begint te vormen en de frambozen uit elkaar vallen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Als je geen pitjes wilt, kun je de massa op dit moment door een zeef wrijven, maar dat hoeft niet.
  • Los in een aparte steelpan de agar agar op in koud water en breng dit kort aan de kook. Laat het mengsel minstens twee minuten doorkoken terwijl je roert, anders werkt de agar niet goed. Voeg dit dan al roerend toe aan het warme frambozenmengsel. Laat alles samen nog twee à drie minuten doorkoken. Proef op dit punt of je toch iets zoeter wilt en voeg dan eventueel een eetlepel honing of dadelstroop toe.
  • Giet de hete jam onmiddellijk in de schoongemaakte potten. Veeg de randen schoon met een vochtige doek en draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu op hun kop zetten zodat ze vacuüm trekken. Maar let op: niet elk deksel is bestand tegen het zuur van frambozen. Kies dus potten met zuurbestendige deksels of sla het omkeren over en laat de potten rechtop afkoelen.
Trefwoord Frambozenjam zonder suiker maken

Hoelang is frambozenjam zonder suiker houdbaar?

Als je hygiënisch hebt gewerkt en je potten goed zijn afgesloten, blijft deze jam in de voorraadkast zeker drie tot vier maanden goed. In de koelkast kun je een geopende pot tot drie weken bewaren. Voor een langere houdbaarheid kun je de jam invriezen. Geweckte jam (bijvoorbeeld in een waterbad) kan zelfs tot een jaar goed blijven.

Vijf variaties en aanpassingen

Met chiazaad in plaats van agar agar

Gebruik drie eetlepels chiazaad op een kilo frambozen. Dit bindt de jam op natuurlijke wijze en geeft een licht knapperige textuur.

Framboos met munt

Voeg tijdens het koken een paar fijngehakte blaadjes verse munt toe. Laat dit niet meekoken tot het einde, maar voeg het pas toe bij het vullen van de potten.

Mix met ander rood fruit

Meng frambozen met aalbessen, kersen of blauwe bessen voor een rijkere fruitsmaak. Zorg dan wel voor voldoende zuur, eventueel extra citroensap.

Gebruik geraspte appel als natuurlijke verdikker

Een halve geraspte appel bevat veel pectine en zorgt voor een stevigere jamstructuur, zonder toegevoegde bindmiddelen.

Voeg specerijen toe

Een snufje kaneel, gemberpoeder of zelfs een klein beetje vanille geeft een warme toets aan je jam. Voeg deze toe na het koken, vlak voor het vullen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

1 Opmerking

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept