Frambozenjam zonder suiker maken vraagt iets meer aandacht dan een klassieke jam met geleisuiker, maar het is zeker niet ingewikkeld. Omdat je geen conserverende werking van suiker hebt, moet je werken met voldoende zuur of een natuurlijk verdikkingsmiddel, zoals agar agar of appelpectine. Zorg er ook voor dat je heel hygiënisch werkt, zodat je jam zo lang mogelijk houdbaar blijft.
1000gramverse frambozeneventueel diepvries, goed ontdooid en uitgelekt
1citroensap en rasp
6gramagar agarof 15 gram appelpectine
100milliliterwater
Optioneel: 1 eetlepel honing of dadelstroop voor wie iets zoeter wil
Optioneel: halve appel gerasptvoor extra pectine
Bereiding
1. Voorbereiding en jam maken
Was de frambozen kort onder koud water en laat ze goed uitlekken. Doe ze vervolgens in een ruime kookpan samen met het citroensap en de rasp. Verwarm langzaam op laag vuur zodat het sap zich begint te vormen en de frambozen uit elkaar vallen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Als je geen pitjes wilt, kun je de massa op dit moment door een zeef wrijven, maar dat hoeft niet.
Los in een aparte steelpan de agar agar op in koud water en breng dit kort aan de kook. Laat het mengsel minstens twee minuten doorkoken terwijl je roert, anders werkt de agar niet goed. Voeg dit dan al roerend toe aan het warme frambozenmengsel. Laat alles samen nog twee à drie minuten doorkoken. Proef op dit punt of je toch iets zoeter wilt en voeg dan eventueel een eetlepel honing of dadelstroop toe.
Giet de hete jam onmiddellijk in de schoongemaakte potten. Veeg de randen schoon met een vochtige doek en draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu op hun kop zetten zodat ze vacuüm trekken. Maar let op: niet elk deksel is bestand tegen het zuur van frambozen. Kies dus potten met zuurbestendige deksels of sla het omkeren over en laat de potten rechtop afkoelen.