Erwtenpuree inmaken is misschien niet de meest gebruikte bewaarmethode voor deze puree, en een methode waarbij je erg schoon moet werken. Velen zullen zelfs zeggen dat het invriezen een betere optie is. En om heel eerlijk te zijn, in dit geen inmaken dat geschikt is voor iedere beginner met wecvken en inmaken.
Maar als het inmaken lukt, kun je een tijd lang van de zachte, volle smaak van verse doperwten genieten. Zeker als je zelf erwten kweekt of een flinke portie weet te bemachtigen bij de boer of op de markt, is inmaken een methode die niet alleen handig is, maar ook smaak en voedingswaarde behoudt. Het resultaat is een voorraadkast vol potten waar je op koude dagen in de winter of op drukke doordeweekse avonden met een warm hart naar grijpt.
Het proces vraagt wat voorbereiding en schoon werken, maar is eenvoudig en bevredigend. Door de puree goed te koken, netjes in steriele potten te verdelen en direct goed af te sluiten, kun je de houdbaarheid flink verlengen. Het optioneel op de kop zetten van de potten helpt soms om de deksel beter vacuüm te trekken. Let wel op: bij zure toevoegingen kan het zijn dat bepaalde soorten deksels aangetast worden. In dat geval is het aan te raden deksels te kopen die geschikt zijn voor zuur of zuuraanraking, want dan is het ondersteboven laten afkoelen wél aan te raden.

Hoe erwtenpuree inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van 400 milliliter met schroefdeksel
- Een grote pan
- Een pureestamper of staafmixer
- Trechter (optioneel, maar handig)
- Schone theedoek
- Soeplepel
Ingrediënten
- 1000 gram verse doperwten gepeld gewicht
- 150 milliliter water
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie optioneel
Bereiding
1. Erwtenpuree maken
- Breng de doperwten met het water aan de kook in een ruime pan. Laat ze in ongeveer tien tot twaalf minuten zachtjes gaar koken. Roer af en toe goed door. Als je merkt dat het water te snel verdampt, kun je een klein scheutje extra toevoegen, maar maak het niet te dun.
- Voeg vlak voor het pureren het zout toe en eventueel een beetje olijfolie voor extra smeuïgheid. Pureer de erwten dan tot een stevige massa. Gebruik je een stamper, dan blijft de puree wat grover, maar dat is juist lekker rustiek. Met een staafmixer wordt het fijner en gladder, ideaal als je het later ook voor kleine kinderen of als basis voor soep wil gebruiken.
2. Inmaken
- Zorg dat je inmaakpotten goed schoon zijn. Kook de potten en deksels een paar minuten uit in een grote pan met water, of plaats ze tien minuten in een oven van 120 graden. Droog ze daarna niet af met een doek, maar laat ze op hun kop uitlekken op een schone theedoek.
- Schep de hete puree in de nog warme potten. Vul tot één centimeter onder de rand. Sluit direct goed af met het schroefdeksel. Je kunt de potten nu op hun kop zetten en op een theedoek laten afkoelen. Dit helpt het deksel goed te trekken. Heb je echter een zure toevoeging gebruikt (bijvoorbeeld citroen of azijn), gebruik dan alleen deksels die hiertegen bestand zijn, anders kun je het beter rechtop af laten koelen.
- Laat de potten minstens twaalf uur onaangeroerd staan. Controleer daarna of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door in het midden te duwen. Als de deksel niet klikt en naar binnen gezogen is, zit het goed.
Hoelang is ingemaakte erwtenpuree houdbaar?
Erwtenpuree die op deze manier is ingemaakt, is in een koele, donkere kelder of voorraadkast zes tot negen maanden houdbaar. Bewaar de potten bij voorkeur op een plek waar de temperatuur stabiel blijft en uit direct zonlicht. Geopende potten bewaar je in de koelkast en gebruik je binnen drie tot vijf dagen.
Vijf variaties en aanpassingen
Met de onderstaande aanpassingen kan de erwtenpuree verrijkt worden, maar ik raad het af om de puree met deze aanpassingen in te maken. Dus verse erwtenpuree, of een geopende pot ingemaakte puree, kun je op onderstaande manieren aanpassen en verrijken.
Met munt en citroen
Voeg aan de puree enkele fijngehakte blaadjes munt en een eetlepel vers citroensap toe voor een frisse variant. Let wel op de zuur-reactie met deksels, zoals eerder vermeld.
Met knoflook en komijn
Rooster een teen knoflook en voeg een halve theelepel komijnpoeder toe aan de puree voor een kruidige versie die lekker is bij couscous of rijst.
Met ui en peterselie
Bak een fijngesnipperd uitje glazig in een beetje olie en roer dit door de puree, samen met fijngehakte bladpeterselie. Deze variant is heerlijk op een geroosterde boterham.
Met roomkaas of geitenkaas
Meng na het pureren vijftig gram roomkaas of geitenkaas door de hete puree. Dit geeft een zachte, volle smaak. Voor het inmaken moet je dan wel extra goed letten op hygiëne en koel bewaren.
Met chili en limoen
Voor wie van pit houdt: voeg een snufje chilivlokken en een eetlepel limoensap toe. Deze variant is lekker bij gebakken aardappels of op een burger.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.