Ga terug

Hoe erwtenpuree inmaken?

Erwtenpuree inmaken begint bij goede, verse doperwten. Je kunt ze uit de peul halen of diepvrieserwten gebruiken als je geen verse hebt, maar het liefst gebruik je net geoogste, jonge erwten. Die kook je gaar met een beetje water en eventueel een scheutje olijfolie of wat zout. Daarna pureer je ze tot een fijne, stevige massa en verdeel je die over de schone inmaakpotten. Door ze goed af te sluiten terwijl ze heet zijn, ontstaat er een vacuüm waardoor je de puree maandenlang kunt bewaren.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen / laten rusten 12 uur
Totale tijd 12 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten van 400 milliliter
calorieën 69 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van 400 milliliter met schroefdeksel
  • Een grote pan
  • Een pureestamper of staafmixer
  • Trechter (optioneel, maar handig)
  • Schone theedoek
  • Soeplepel

Ingrediënten
  

  • 1000 gram verse doperwten gepeld gewicht
  • 150 milliliter water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie optioneel

Bereiding
 

1. Erwtenpuree maken

  • Breng de doperwten met het water aan de kook in een ruime pan. Laat ze in ongeveer tien tot twaalf minuten zachtjes gaar koken. Roer af en toe goed door. Als je merkt dat het water te snel verdampt, kun je een klein scheutje extra toevoegen, maar maak het niet te dun.
  • Voeg vlak voor het pureren het zout toe en eventueel een beetje olijfolie voor extra smeuïgheid. Pureer de erwten dan tot een stevige massa. Gebruik je een stamper, dan blijft de puree wat grover, maar dat is juist lekker rustiek. Met een staafmixer wordt het fijner en gladder, ideaal als je het later ook voor kleine kinderen of als basis voor soep wil gebruiken.

2. Inmaken

  • Zorg dat je inmaakpotten goed schoon zijn. Kook de potten en deksels een paar minuten uit in een grote pan met water, of plaats ze tien minuten in een oven van 120 graden. Droog ze daarna niet af met een doek, maar laat ze op hun kop uitlekken op een schone theedoek.
  • Schep de hete puree in de nog warme potten. Vul tot één centimeter onder de rand. Sluit direct goed af met het schroefdeksel. Je kunt de potten nu op hun kop zetten en op een theedoek laten afkoelen. Dit helpt het deksel goed te trekken. Heb je echter een zure toevoeging gebruikt (bijvoorbeeld citroen of azijn), gebruik dan alleen deksels die hiertegen bestand zijn, anders kun je het beter rechtop af laten koelen.
  • Laat de potten minstens twaalf uur onaangeroerd staan. Controleer daarna of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door in het midden te duwen. Als de deksel niet klikt en naar binnen gezogen is, zit het goed.
Trefwoord Erwtenpuree inmaken