Duindoornbessen inmaken is iets wat ik elk jaar opnieuw met veel plezier doe. De bessen zijn klein, oranje en zuur, maar dat maakt ze juist zo geschikt om in te maken. Als je ze op het juiste moment oogst, wanneer ze vol sap zitten en nét rijp zijn, kun je er een heerlijk friszuur bijgerecht van maken. Zelf eet ik ze graag bij wild, of gewoon op een boterham met jonge kaas. Inmaken verlengt niet alleen de houdbaarheid, het versterkt ook de smaak.
Duindoorn heeft iets eigens, iets bijna medicinaals. Het zuur steekt af tegen de zoete geur van de siroop of specerijen die je toevoegt, en juist die combinatie maakt het interessant. Door wat suiker en een vleugje kaneel of kruidnagel erbij te doen, wordt de smaak ronder. Maar zelfs zonder kruiden is duindoorn krachtig genoeg om op zichzelf te staan. In dit recept laat ik zien hoe je de bessen kunt inmaken voor vier kleine potten.

Hoe duindoornbessen inmaken?
Benodigdheden
- 4 goed schoongemaakte glazen potten met deksels die geschikt zijn voor zuur
- een pan met dikke bodem
- Een trechter
- Een schuimspaan
- een schone doek
Ingrediënten
- 800 gram duindoornbessen
- 500 milliliter water
- 300 gram kristalsuiker
- 60 milliliter vers geperst citroensap
- optioneel: 1 kaneelstokje of 2 kruidnagels per pot
Bereiding
1. Voorbereiding
- Spoel de duindoornbessen onder koud stromend water. Laat ze uitlekken in een vergiet en haal er eventueel nog kleine takjes of blaadjes tussenuit. Dit is precies het soort werk waar je geduld voor nodig hebt, maar het loont echt.
2. Inmaken
- Zet de potten klaar, het liefst warm (bijvoorbeeld in heet water gespoeld of in de oven op lage temperatuur gedroogd). Kook het water samen met de suiker en het citroensap in een pan tot de suiker volledig is opgelost. Laat dit mengsel even zachtjes doorkoken, zodat het iets indikt. Proef het mengsel, het mag stevig zuur zijn, maar niet wrang.
- Doe de duindoornbessen in de potten. Vul elke pot tot net onder de rand, zonder de bessen te pletten. Als je kruiden toevoegt, doe die er nu bij. Giet de hete siroop over de bessen, zodat ze volledig onder staan. Werk netjes, mors zo weinig mogelijk.
- Veeg de randen van de potten schoon met een schone, vochtige doek. Sluit ze direct goed af met de bijbehorende deksels. Als je besluit de potten op hun kop te zetten, doe dit dan direct en laat ze 5 tot 10 minuten zo staan voordat je ze terugdraait. Doe dit alleen als je weet dat de deksels tegen zuur bestand zijn. Anders gewoon rechtop laten afkoelen.
- Laat de potten op een tochtvrije plek volledig afkoelen. Controleer na het afkoelen of de deksels vacuum getrokken zijn (ze mogen niet meer indrukbaar zijn).
Hoelang zijn ingemaakte duidoornbessen houdbaar?
Ingemaakte duindoornbessen zijn op een koele, donkere plek zeker 8 tot 10 maanden houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen 2 weken. Zorg er wel altijd voor dat je een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Vijf variaties en aanpassingen
Met rozemarijn
Voeg een klein takje verse rozemarijn toe aan elke pot. Geeft een kruidige ondertoon die goed past bij wild of lam.
Met sinaasappel
Vervang de helft van het citroensap door versgeperst sinaasappelsap en voeg wat geraspte sinaasappelschil toe voor een zachtere smaak.
Met honing
Vervang 100 gram suiker door 100 gram vloeibare honing. Dit geeft een warmere, meer bloemige smaak aan de siroop.
Zonder suiker
Voor wie suiker wil vermijden: gebruik water en citroensap zonder suiker. De smaak is dan wel erg zuur, maar zuiver.
Met steranijs
Voeg per pot 1 steranijs toe voor een wat Oosterse toets. Dit combineert goed met gerechten met eend of rood vlees.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.