Ga terug
klein

Hoe duindoornbessen inmaken?

Duindoornbessen inmaken begint met schoon werken en goede voorbereiding. Gebruik alleen rijpe, stevige bessen. Spoel ze goed af en verwijder takjes en beschadigde exemplaren. Voor het inmaken gebruik je een basis van water, suiker en citroensap. Je kunt extra smaak toevoegen met specerijen zoals kaneel of steranijs, maar dat is niet verplicht. Zorg dat je schone potten hebt die goed afsluiten. Het op de kop zetten van de potten direct na het vullen is optioneel. Sommige mensen doen dit om een betere vacuüm te creëren, maar bij zure inhoud zoals duindoorn kan het zuur de deksels aantasten. Gebruik daarom inmaakdeksels die zuur kunnen weerstaan als je de potten toch wilt omdraaien.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 54 kcal

Benodigdheden

  • 4 goed schoongemaakte glazen potten met deksels die geschikt zijn voor zuur
  • een pan met dikke bodem
  • Een trechter
  • Een schuimspaan
  • een schone doek

Ingrediënten
  

  • 800 gram duindoornbessen
  • 500 milliliter water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter vers geperst citroensap
  • optioneel: 1 kaneelstokje of 2 kruidnagels per pot

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Spoel de duindoornbessen onder koud stromend water. Laat ze uitlekken in een vergiet en haal er eventueel nog kleine takjes of blaadjes tussenuit. Dit is precies het soort werk waar je geduld voor nodig hebt, maar het loont echt.

2. Inmaken

  • Zet de potten klaar, het liefst warm (bijvoorbeeld in heet water gespoeld of in de oven op lage temperatuur gedroogd). Kook het water samen met de suiker en het citroensap in een pan tot de suiker volledig is opgelost. Laat dit mengsel even zachtjes doorkoken, zodat het iets indikt. Proef het mengsel, het mag stevig zuur zijn, maar niet wrang.
  • Doe de duindoornbessen in de potten. Vul elke pot tot net onder de rand, zonder de bessen te pletten. Als je kruiden toevoegt, doe die er nu bij. Giet de hete siroop over de bessen, zodat ze volledig onder staan. Werk netjes, mors zo weinig mogelijk.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een schone, vochtige doek. Sluit ze direct goed af met de bijbehorende deksels. Als je besluit de potten op hun kop te zetten, doe dit dan direct en laat ze 5 tot 10 minuten zo staan voordat je ze terugdraait. Doe dit alleen als je weet dat de deksels tegen zuur bestand zijn. Anders gewoon rechtop laten afkoelen.
  • Laat de potten op een tochtvrije plek volledig afkoelen. Controleer na het afkoelen of de deksels vacuum getrokken zijn (ze mogen niet meer indrukbaar zijn).
Trefwoord Duindoornbessen inmaken