Broccoli inmaken
Inmaken en wecken

Broccoli inmaken

Broccoli inmaken is een heerlijke manier om deze voedzame groente langer te bewaren, zonder dat je afhankelijk bent van een vriezer. Zeker als je een flinke oogst uit je moestuin hebt of een aanbieding op de kop tikt bij de groenteboer, is het zonde om broccoli te laten verleppen. Door zelf in te maken geef je broccoli een friszuur karakter dat verrassend goed past bij bijvoorbeeld aardappels, couscous of koude lunchgerechten.

In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je broccoli inmaakt in het zuur. Dit recept is goed voor vier weckpotten van elk ongeveer 500 milliliter. Je leert niet alleen het recept zelf, maar ook hoe je het hele proces goed en veilig aanpakt. Zo heb je straks een voorraadje knapperige broccoli met een lichte zurige toets. Ideaal als bijgerecht of om een salade pit te geven.

klein

Hoe broccoli inmaken?

Broccoli inmaken begint altijd met verse, stevige stronken. Je blancheert ze kort, maakt een inmaakzuur met kruiden en specerijen, en giet dat kokend over de broccoli in schone potten. Daarna sluit je de potten goed af. Je kunt ze optioneel op de kop zetten om het vacuümproces te helpen. Dat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Let wel: sommige soorten potten of deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Als je twijfelt, gebruik dan speciale inmaakdeksels die hier tegen bestand zijn.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • 4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Keukenweegschaal
  • Grote pan om te blancheren
  • Kookpan voor het inmaakzuur
  • Schone theedoek
  • Tang of schuimspaan
  • Trekhaakje of weckklemmen (indien je weckpotten gebruikt)
  • Soeplepel of schenktuit
  • Eventueel een trechter

Ingrediënten
  

  • 500 gram verse broccoli
  • 1 liter water voor het blancheren
  • 100 gram zout voor het blancheren
  • 750 milliliter natuurazijn 5% zuur
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 4 theelepels mosterdzaad
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 4 tenen knoflook gepeld en gehalveerd
  • Eventueel: een snufje chilivlokken voor wat pit

Bereiding
 

1. Maak de broccoli schoon

  • Snij de broccoli in kleine roosjes van gelijke grootte. De stronk kun je ook gebruiken, schil hem dan wel even met een dunschiller en snijd in dunne plakjes of reepjes. Was alles goed onder koud stromend water en laat even uitlekken.

2. Blancheer de broccoli

  • Breng een grote pan water met 100 gram zout aan de kook. Voeg de broccoli toe en blancheer 2 tot 3 minuten. Ze moeten heldergroen blijven, maar wel nét iets zachter worden. Giet ze daarna direct af en spoel af met ijskoud water zodat het kookproces stopt. Laat goed uitlekken.

3. Maak het inmaakzuur

  • Doe de azijn, 250 milliliter water, suiker en 1 eetlepel zout in een pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel wat chilivlokken toe. Breng dit aan de kook en laat een paar minuten doorkoken zodat de smaken goed mengen.

4. Vul de potten

  • Maak intussen de potten en deksels grondig schoon met heet water en soda of in de vaatwasser. Spoel goed na met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek.
  • Verdeel de broccoli over de potten. Stop in elke pot een halve teen knoflook en een theelepel mosterdzaad. Giet het kokende zuur voorzichtig over de broccoli, tot net onder de rand. Zorg dat alle stukjes onder staan. Veeg de rand van de pot schoon en sluit goed af.
  • Zet de potten eventueel 5 tot 10 minuten op de kop. Dat helpt bij het vacuüm trekken. Maar dit is optioneel. Sommige deksels zijn hier niet tegen bestand en kunnen door het zuur aangetast worden. Gebruik daarom inmaakdeksels die zuurresistent zijn, zeker als je ze op z’n kop zet.
  • Zet de potten weer rechtop en laat ze langzaam afkoelen op kamertemperatuur. Daarna bewaar je ze op een koele, donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast.
Trefwoord Broccoli inmaken

Hoelang is ingemaakte broccoli houdbaar?

Als je hygiënisch gewerkt hebt en de potten goed afgesloten zijn, blijft ingemaakte broccoli ongeveer 6 tot 9 maanden goed. Zorg er wel voor dat je een koele en donkere bewaarplek hebt. Een geopende pot bewaar je in de koelkast en gebruik je het liefst binnen een week.

Vijf variaties en aanpassingen

Gember

Voeg een plakje verse gember of wat korianderzaad toe aan het zuur voor een Aziatisch tintje.

Rode wijnazijn

Gebruik rode wijnazijn in plaats van natuurazijn voor een zachtere, iets zoetere smaak en een andere kleur.

Paprika of wortel

Voeg een reepje paprika of wortel toe voor extra kleur en smaak in elke pot.

Dille

Laat de knoflook weg en voeg in plaats daarvan verse dille toe voor een frissere toon.

Pittige variant

Maak een pittige variant door een halve Spaanse peper in ringen mee in te maken per pot.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept