Hoe broccoli inmaken?
Broccoli inmaken begint altijd met verse, stevige stronken. Je blancheert ze kort, maakt een inmaakzuur met kruiden en specerijen, en giet dat kokend over de broccoli in schone potten. Daarna sluit je de potten goed af. Je kunt ze optioneel op de kop zetten om het vacuümproces te helpen. Dat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Let wel: sommige soorten potten of deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Als je twijfelt, gebruik dan speciale inmaakdeksels die hier tegen bestand zijn.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 195 kcal
4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
Keukenweegschaal
Grote pan om te blancheren
Kookpan voor het inmaakzuur
Schone theedoek
Tang of schuimspaan
Trekhaakje of weckklemmen (indien je weckpotten gebruikt)
Soeplepel of schenktuit
Eventueel een trechter
- 500 gram verse broccoli
- 1 liter water voor het blancheren
- 100 gram zout voor het blancheren
- 750 milliliter natuurazijn 5% zuur
- 250 milliliter water
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zout
- 4 theelepels mosterdzaad
- 4 laurierblaadjes
- 8 zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook gepeld en gehalveerd
- Eventueel: een snufje chilivlokken voor wat pit
1. Maak de broccoli schoon
3. Maak het inmaakzuur
Doe de azijn, 250 milliliter water, suiker en 1 eetlepel zout in een pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel wat chilivlokken toe. Breng dit aan de kook en laat een paar minuten doorkoken zodat de smaken goed mengen.
4. Vul de potten
Maak intussen de potten en deksels grondig schoon met heet water en soda of in de vaatwasser. Spoel goed na met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek.
Verdeel de broccoli over de potten. Stop in elke pot een halve teen knoflook en een theelepel mosterdzaad. Giet het kokende zuur voorzichtig over de broccoli, tot net onder de rand. Zorg dat alle stukjes onder staan. Veeg de rand van de pot schoon en sluit goed af.
Zet de potten eventueel 5 tot 10 minuten op de kop. Dat helpt bij het vacuüm trekken. Maar dit is optioneel. Sommige deksels zijn hier niet tegen bestand en kunnen door het zuur aangetast worden. Gebruik daarom inmaakdeksels die zuurresistent zijn, zeker als je ze op z’n kop zet.
Zet de potten weer rechtop en laat ze langzaam afkoelen op kamertemperatuur. Daarna bewaar je ze op een koele, donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast.
Trefwoord Broccoli inmaken