Ga terug
klein

Hoe broccoli inmaken?

Broccoli inmaken begint altijd met verse, stevige stronken. Je blancheert ze kort, maakt een inmaakzuur met kruiden en specerijen, en giet dat kokend over de broccoli in schone potten. Daarna sluit je de potten goed af. Je kunt ze optioneel op de kop zetten om het vacuümproces te helpen. Dat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Let wel: sommige soorten potten of deksels kunnen aangetast worden door het zuur. Als je twijfelt, gebruik dan speciale inmaakdeksels die hier tegen bestand zijn.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • 4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter
  • Keukenweegschaal
  • Grote pan om te blancheren
  • Kookpan voor het inmaakzuur
  • Schone theedoek
  • Tang of schuimspaan
  • Trekhaakje of weckklemmen (indien je weckpotten gebruikt)
  • Soeplepel of schenktuit
  • Eventueel een trechter

Ingrediënten
  

  • 500 gram verse broccoli
  • 1 liter water voor het blancheren
  • 100 gram zout voor het blancheren
  • 750 milliliter natuurazijn 5% zuur
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 4 theelepels mosterdzaad
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 4 tenen knoflook gepeld en gehalveerd
  • Eventueel: een snufje chilivlokken voor wat pit

Bereiding
 

1. Maak de broccoli schoon

  • Snij de broccoli in kleine roosjes van gelijke grootte. De stronk kun je ook gebruiken, schil hem dan wel even met een dunschiller en snijd in dunne plakjes of reepjes. Was alles goed onder koud stromend water en laat even uitlekken.

2. Blancheer de broccoli

  • Breng een grote pan water met 100 gram zout aan de kook. Voeg de broccoli toe en blancheer 2 tot 3 minuten. Ze moeten heldergroen blijven, maar wel nét iets zachter worden. Giet ze daarna direct af en spoel af met ijskoud water zodat het kookproces stopt. Laat goed uitlekken.

3. Maak het inmaakzuur

  • Doe de azijn, 250 milliliter water, suiker en 1 eetlepel zout in een pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel wat chilivlokken toe. Breng dit aan de kook en laat een paar minuten doorkoken zodat de smaken goed mengen.

4. Vul de potten

  • Maak intussen de potten en deksels grondig schoon met heet water en soda of in de vaatwasser. Spoel goed na met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek.
  • Verdeel de broccoli over de potten. Stop in elke pot een halve teen knoflook en een theelepel mosterdzaad. Giet het kokende zuur voorzichtig over de broccoli, tot net onder de rand. Zorg dat alle stukjes onder staan. Veeg de rand van de pot schoon en sluit goed af.
  • Zet de potten eventueel 5 tot 10 minuten op de kop. Dat helpt bij het vacuüm trekken. Maar dit is optioneel. Sommige deksels zijn hier niet tegen bestand en kunnen door het zuur aangetast worden. Gebruik daarom inmaakdeksels die zuurresistent zijn, zeker als je ze op z’n kop zet.
  • Zet de potten weer rechtop en laat ze langzaam afkoelen op kamertemperatuur. Daarna bewaar je ze op een koele, donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast.
Trefwoord Broccoli inmaken