Appelsap maken
Sap & smoothie

Appelsap maken

Appelsap is een van de meest pure en verfrissende dranken die je zelf kunt maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn appels en wat tijd. Zelfgemaakte appelsap smaakt niet alleen heerlijk, maar je weet ook precies wat erin zit: geen toegevoegde suikers, geen conserveringsmiddelen, alleen puur fruit. Bovendien is het een geweldige manier om appels die net iets te rijp zijn toch nog goed te benutten.

Het proces om appelsap te maken is eenvoudig en leuk om te doen, of je het nu een keer probeert of er een vaste gewoonte van maakt. Of je nu een volle mand appels uit eigen tuin hebt of een mooie selectie van de markt haalt, met dit recept maak je twee flessen verse appelsap die je gekoeld een tijdje kunt bewaren. In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je dit aanpakt.

Klein

Hoe appelsap maken?

Appelsap maken begint met het selecteren van rijpe appels die worden geperst om hun natuurlijke sap vrij te laten komen. Door de appels te pureren en vervolgens te zeven of een sapcentrifuge te gebruiken, ontstaat een verfrissend drankje zonder toevoegingen. Het sap kan direct worden gedronken of kort worden verhit om de houdbaarheid te verlengen, afhankelijk van de gewenste toepassing.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 115 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Zeef of kaasdoek
  • Schone flessen met dop
  • Trechter
  • Lepel

Ingrediënten
  

  • 2 kilogram appels bijvoorbeeld Elstar, Goudreinet of Jonagold
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • Optioneel: 1 eetlepel honing of suiker naar smaak

Bereiding
 

1. Appels voorbereiden

  • Was de appels grondig onder stromend water om vuil en eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Snijd de appels in kleine stukken, inclusief schil en klokhuis. De pitten kun je erin laten zitten, want deze geven geen bittere smaak af.

2. Appels koken

  • Doe de appelstukjes in een grote pan en voeg een liter water toe. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door, zodat de appels goed zacht worden en hun sappen vrijkomen.

3. Sap zeven

  • Zet een zeef of kaasdoek boven een grote kom en giet het appelmengsel erdoor. Laat het rustig uitlekken, zonder te persen. Wil je een extra heldere appelsap? Giet het sap dan nog een keer door een fijne zeef of kaasdoek.

4. Sap op smaak brengen

  • Pers een citroen uit en voeg het sap toe aan het appelsap. Dit zorgt voor een frissere smaak en helpt de houdbaarheid te verlengen. Proef de sap en voeg eventueel een eetlepel honing of suiker toe als je het wat zoeter wilt.

5. Bottelen en bewaren

  • Gebruik een trechter om het appelsap in schone, gesteriliseerde flessen te gieten. Sluit de flessen goed af en laat ze afkoelen. Bewaar het appelsap in de koelkast of verwerk deze verder door hem in te vriezen of in te wecken voor een langere houdbaarheid.
Trefwoord Granaatappelsap maken

Hoe lang is zelfgemaakte appelsap houdbaar?

Zelfgemaakte appelsap blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kun je de sap invriezen, waardoor hij tot 6 maanden houdbaar blijft. Een andere optie is om de sap te pasteuriseren door hem kort te verhitten en in steriele flessen te bewaren. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten jampot op kamertemperatuur: 6 tot 12 maanden
In koelkast: 1 tot 2 jaar (voor ongeopende gepasteuriseerde flessen of potten)
Na opening of zelfgemaakt: 3 tot 5 dagen in de koelkast, nooit langer buiten de koelkast bewaren

Vijf variaties en aanpassingen

Kruidige appelsap

Voeg tijdens het koken een kaneelstokje, een paar kruidnagels of een stukje gember toe voor een warme smaak.

Mix met ander fruit

Meng appels met peren, sinaasappels of bessen om een fruitige twist te geven.

Gekoelde ijssap

Serveer het appelsap ijskoud met een paar ijsblokjes en een takje munt voor extra frisheid.

Appelsap smoothie

Gebruik het appelsap als basis voor een smoothie met yoghurt, banaan en havermout.

Bruisende appelsap

Meng het appelsap met bruisend water voor een verfrissende bubbelend appelsap.

Over de auteurWilhelmus Hengstmengel

Hi, ik ben Wilhelmus Hengstmengel, de persoon achter deze website, en degene die alles heeft geschreven. Voor mij is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot simpele manieren om eten langer houdbaar te maken, op welke manier dan ook. Want weggooien is zonde, en met deze bewaarmethoden kun je ook levensmiddelen kopen als ze goedkoper zijn, of soms zelf kweken.

Ik ben zelf ooit begonnen als groenteboer, en heb vandaaruit mijn liefde voor verse en goede ingrediënten ontwikkeld, en daardoor een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid van levensmiddelen.

Ik neem je aan de hand mee, en laat je stap voor stap zien, hoe je bepaalde levensmiddelen en gerechten kunt bewaren. En als je vragen hebt, dan kun je deze onder ieder invriesrecept stellen, of per email. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept