Ananasjam met limoen en vanille maken is iets wat ik regelmatig doe in mijn eigen keuken, zeker wanneer ik rijpe ananassen voor een mooie prijs heb kunnen inkopen. De combinatie van het zoet van ananas, de frisheid van limoen en het zachte aroma van echte vanille maakt deze jam niet alleen geschikt voor op brood, maar ook heerlijk bij yoghurt, cake of als vulling in koekjes. Dit recept gebruik ik ook tijdens gastkoksessies, en het valt bij iedereen in de smaak, juist vanwege de eenvoud en puurheid.
Het fijne aan deze jam is dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt en toch een weelderige smaak krijgt. Je maakt het in een middag klaar, en je hebt er weken of zelfs maanden plezier van. Mits je de juiste potten gebruikt en netjes werkt, kun je deze ananasjam met limoen en vanille lang bewaren. Let goed op de hygiëne en de juiste timing, en dan lukt het altijd. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe ik het zelf doe.
Hoe ananasjam met limoen en vanille maken?
Voor ananasjam met limoen en vanille maken, begin je altijd met het schoonmaken van je werkruimte en het uitkoken van je jampotten. Kies rijpe, zoete ananassen en gebruik bij voorkeur een biologische limoen omdat je ook de schil nodig hebt. De vanille haal je uit een echte peul, geen extract of aroma. Dat maakt echt verschil.
1200gramschoongemaakte verse ananaszonder schil en kern
2limoenensap en geraspte schil
1vanillestokje
500gramgeleisuiker speciaal2:1
Bereiding
1. Voorbereiden
Was de potten en deksels goed af met heet water en soda. Spoel daarna grondig en kook ze minstens tien minuten in een grote pan met water. Laat ze op een schone theedoek ondersteboven uitlekken. Raak de binnenkant van de potten en deksels niet meer aan met je handen.
Snij de schil van de ananassen, verwijder de harde kern en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Rasp de schil van de limoenen (alleen het groene deel) en pers daarna het sap uit.
2. Jam maken
Doe de ananas in een grote pan, samen met het limoensap, de rasp en het merg van het vanillestokje. Voeg ook de leeggeschraapte vanillepeul toe. Laat dit mengsel op middelhoog vuur tien minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
Roer de geleisuiker erdoor zodra het fruit goed heet is. Zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Zodra het krachtig borrelt, laat je het vier minuten doorkoken. Blijf goed roeren.
Druppel wat jam op een ijskoud bordje en wacht tien seconden. Trek er met je vinger doorheen. Blijft het spoor zichtbaar, dan is de jam goed. Anders nog een minuut extra koken.
Haal het vanillestokje eruit. Vul de hete jam met behulp van een trechter in de warme potten. Sluit ze meteen goed af. Zet de potten eventueel vijf minuten ondersteboven om vacuüm te trekken, maar alleen als je zeker weet dat je deksels zuurbestendig zijn.
Laat de potten rechtop afkoelen op een theedoek. Bewaar ze daarna op een koele en donkere plek.
Trefwoord Ananasjam met limoen en vanille maken
Hoelang is ananasjam met limoen en vanille houdbaar?
Ananasjam met limoen en vanille blijft in goed afgesloten potten zeker zes tot negen maanden goed, mits koel en donker bewaard. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel om schimmelvorming te voorkomen. In de koelkast blijft een geopende pot ongeveer drie weken goed.
Bewaartijd ananasjam met limoen en vanille
In gesloten fles op kamertemperatuur: 12 maanden In koelkast: 2 jaar Na opening of zelf gemaakt: 2 tot 3 maanden in de koelkast, buiten de koelkast slechts enkele dagen. Bewaar altijd in een schone, goed afgesloten pot en vermijd dat er met een vuile lepel in wordt geschept om schimmelvorming te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Met mango erbij
Vervang een derde van de ananas door rijpe mango voor een zachtere, tropische smaak.
Met gember
Voeg tijdens het koken een theelepel geraspte verse gember toe voor een pittige twist. Laat de gember meekoken en verwijder die niet.
Zonder vanille
Laat de vanille weg als je de smaak te uitgesproken vindt. Voeg dan eventueel een kaneelstokje toe voor een andere warme toon.
Met rum
Voeg op het laatst een eetlepel bruine rum toe aan de pan en roer goed door vlak voor het afvullen. Dit geeft een volle, karamelachtige ondertoon.
Ananasjam zonder stukjes
Pureer de jam met een staafmixer voor een glad resultaat. Ideaal als je geen stukjes fruit in je jam wilt.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.